Növekedési pályán a magyar halászat

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 18. 09:10

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségével (MAHAL) Kisbajcson, a Győri „Előre” Halászati Termelőszövetkezet telephelyén.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke köszöntőjében kiemelte: az együttműködés legfőbb célja, hogy növekedési pályára álljon az európai összehasonlításban drámaian alacsony hazai halfogyasztás. „Ehhez természetesen elengedhetetlen a halgazdálkodás és a halfeldolgozás fejlesztése, a haltermékek népszerűsítése, amit a kamara minden lehetséges eszközével támogatni kíván” – mondta az Agrárkamara elnöke.

Magyarországon az egy főre eső éves halfogyasztás mindössze 4,5 kg. Az EU-ban ez eléri a 22 kg-ot, egyes dél-európai országokban pedig akár a 70 kg-ot. Azokban az országokban, ahol több halat fogyasztanak, magasabb az átlagéletkor, így a hazai halfogyasztás növelése népegészségügyi szempontból is kulcsfontosságú – hangsúlyozta Németh István, a MAHAL elnöke. Hozzátette: a kamarával kötött megállapodás segíthet abban, hogy lendületet vegyen a magyar halászati ágazat fejlődése.

Szilágyi Gábor, a Győri „Előre” Halászati Termelőszövetkezet ügyvezető elnöke elmondta, hogy a közel 70 éves múltra visszatekintő vállalat alapító tagja volt a MAHAL-nak. Jelenleg Magyarországon az édesvízi halak palettáján a legszínesebb termékkörrel rendelkezik. Az elmúlt években az európai uniós pályázatok segítségével végrehajtott telephelyfejlesztésnek köszönhetően ma már modern környezetben, zöld energia felhasználásával folyik a termelés.

Kapcsolódó cikkeink