Növekedési pályán a magyar halászat
Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségével (MAHAL) Kisbajcson, a Győri „Előre” Halászati Termelőszövetkezet telephelyén.
Győrffy Balázs, a NAK elnöke köszöntőjében kiemelte: az együttműködés legfőbb célja, hogy növekedési pályára álljon az európai összehasonlításban drámaian alacsony hazai halfogyasztás. „Ehhez természetesen elengedhetetlen a halgazdálkodás és a halfeldolgozás fejlesztése, a haltermékek népszerűsítése, amit a kamara minden lehetséges eszközével támogatni kíván” – mondta az Agrárkamara elnöke.
Magyarországon az egy főre eső éves halfogyasztás mindössze 4,5 kg. Az EU-ban ez eléri a 22 kg-ot, egyes dél-európai országokban pedig akár a 70 kg-ot. Azokban az országokban, ahol több halat fogyasztanak, magasabb az átlagéletkor, így a hazai halfogyasztás növelése népegészségügyi szempontból is kulcsfontosságú – hangsúlyozta Németh István, a MAHAL elnöke. Hozzátette: a kamarával kötött megállapodás segíthet abban, hogy lendületet vegyen a magyar halászati ágazat fejlődése.
Szilágyi Gábor, a Győri „Előre” Halászati Termelőszövetkezet ügyvezető elnöke elmondta, hogy a közel 70 éves múltra visszatekintő vállalat alapító tagja volt a MAHAL-nak. Jelenleg Magyarországon az édesvízi halak palettáján a legszínesebb termékkörrel rendelkezik. Az elmúlt években az európai uniós pályázatok segítségével végrehajtott telephelyfejlesztésnek köszönhetően ma már modern környezetben, zöld energia felhasználásával folyik a termelés.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Mere Magyarországon: árlista már van, bolt még nincs
A Mere orosz kiskereskedelmi lánc hivatalosan még nem nyitott boltot…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: a GDP-adatok mellett az emberek életét befolyásoló mutatók is kedvezően alakultak
A bruttó hazai terméken (GDP) túl emberi életek vannak, az…
Tovább olvasom >A GDP 2 százalékkal növekedhet 2025-ben
A jelenlegi kilátások szerint 2025-ben 2,3-2,4 százalék körüli GDP-bővüléssel lehet…
Tovább olvasom >