Nőtt a vendégéjszakák száma Hévízen

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 16. 10:30

A hévízi kereskedelmi szálláshelyeken 14,3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, a külföldi vendégszám mellett emelkedik a belföldi kereslet, a magánszálláshelyek minőségfejlesztésére pedig kiemelt figyelmet fordítanak a fürdővárosban – közölte a város polgármestere a turisztikai eredményekről tartott sajtótájékoztatón.

heviz

Papp Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta: az elmúlt évben mintegy 50 országból csaknem 230 ezer vendég érkezett Hévízre. A befizetett idegenforgalmi adó alapján összesen több mint 1 millió 76 ezer vendégéjszakát regisztráltak a fürdővárosban, mintegy 45 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a vendégek zömében a kereskedelmi szálláshelyeket – hoteleket, panziókat, kempingeket – vették igénybe – ismertette a polgármester.
Kitért arra is, hogy az önkormányzati adóbevallások szerint magánszálláshelyeken 121 661 éjszakát töltöttek a vendégek, ami a korábbi évhez képest 22 százalékos emelkedés.
Hozzátette: a magánszemélyek által üzemeltetett vendégházak fejlesztésére a város önkormányzata kiemelt figyelmet fordít. A TDM Egyesülettel közösen hirdették meg a “hévízi modellként” is emlegetett minőségfejlesztési pályázatot, amelynek keretében tavaly 95 magánházban valósultak meg fejlesztések. A támogatást a szállásadók egyebek mellett az apartman házak felújítására, WiFi kiépítésére, konyhai kisgépek, vagy akár kerti bútorok beszerzésére fordíthatták – mondta.
Az idei költségvetésből 16 millió forintot fordítanak kifejezetten magánszálláshelyek pályázati támogatására.
A fürdőváros legnagyobb bevétele az elmúlt évben is a befizetett idegenforgalmi adóból származott. A 2016-os költségvetés főösszege 2,8 milliárd forint volt, a bevételi oldalon az idegenforgalmi adó bevétele meghaladta a félmilliárd forintot.
Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatója közölte: a vendégéjszakák 39,8 százalékát magyar, 60,2 százalékát pedig a külföldi vendégek veszik igénybe. Ugyanakkor az elmúlt évben a legnagyobb volumenű növekedés a belföldi piacon volt tapasztalható: tavaly 122 575 magyar vendég összesen 420 ezer éjszakát töltött Hévízen, 18,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A belföldi vendégek átlagosan 3,4 éjszakát töltöttek a fürdővárosban, ami azt mutatja, hogy leginkább a wellness és spa élmények vonzották őket.
A külföldiek közül a leghosszabb időt, átlagosan 9,7 éjszakát a német és az orosz vendégek töltötték Hévízen.
A vendégek legnagyobb számban Németországból érkeztek Hévízre, több mint 20,4 ezer német csaknem 199 ezer éjszakát töltött a fürdővárosban. A legnagyobb arányban viszont az osztrák vendégek száma nőtt: csaknem 24 ezer vendég összesen 93 ezer éjszakát töltött a hévízi szálláshelyen, 17,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink