Nőtt tavaly a kiskereskedelmi forgalom Szlovákiában

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 16. 11:04

Éves szinten 3,4 százalékkal bővült tavaly a kiskereskedelmi forgalom Szlovákiában, teljes összege megközelítőleg 18,9 milliárd eurót tett ki – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

pozsony-

A pénzintézet analízisében megállapítja: 2014-ben a szlovák gazdaság fejlődésének egyik mozgatórugója a hazai fogyasztás volt, amelynek emelkedését elősegítette a munkapiacon beállt javulás és a bérek emelkedése, miközben a kiskereskedelmi forgalomban értékesített árucikkek és a szolgáltatások árai nem emelkedtek.

Regionális bontásban a kiskereskedelmi forgalom összegének legnagyobb hányadát Pozsony megye adta. Szlovákia fővárosában és annak környékén, ahol az ország lakosságának mintegy 12 százaléka él, 8,97 milliárd eurót költöttek el az üzletekben, ami a teljes kiskereskedelmi forgalom csaknem felét, 47,5 százalékát tette ki. E megyében volt az egyik legmagasabb arányú a kiskereskedelmi forgalom összegének növekedése is, 2014-ben 4,5 százalékot tett ki éves szinten.

Szlovákia további régióit tekintve a kiskereskedelmi forgalom összegében nem voltak különösebben kiemelkedő eltérések, a másik hét megye mindegyikében egy és másfél milliárd euró közötti összeget hagytak a vásárlók a vizsgált időszakban. A kiskereskedelmi forgalom összege ezeket a régiókat tekintve a legmagasabb a nyugat-szlovákiai Nagyszombat megyében volt (1,53 milliárd euró), a legalacsonyabb pedig a kelet-szlovákiai Kassa megyében, ahol 1,03 milliárd eurót tett ki. A kiskereskedelmi forgalom összege tavaly a csökkenést mutató nagyszombati és a nyitrai megyéket leszámítva minden megyében emelkedett, az éves szintű növekedés a pozsonyi értékeket egyedül a besztercebányai megyében haladta meg, ahol 6 százalékot tett ki éves szinten.

A kiskereskedelmi forgalom összegének legnagyobb hányada, közel fele (46,5 százaléka) a széles áruskálát forgalomba hozó szuper- és hipermarketekben folyt be. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink