Nőtt a román kiskereskedelmi forgalom

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 04. 05. 11:04

Az idei első két hónapban 5,4 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi hasonló időszakhoz mérten – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

Bukarest

A szezonális és naptárhatással kiigazított bővülés 7,1 százalék volt. A növekedés főként az üzemanyag értékesítésének köszönhető, amely 12 százalékkal emelkedett. A nem élelmiszerek eladása 6,5 százalékkal nőtt, míg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése 1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Februárban a kiskereskedelmi forgalom növekedése 4,8 százalékos volt.
Tavaly egész évben 13,5 százalékkal emelkedett a román kiskereskedelmi forgalom 2015-höz viszonyítva, miután a nem élelmiszerek értékesítése 15,2 százalékkal nőtt, de az élelmiszerekből is 13,7 százalékkal többet adtak el azt követően, hogy a román hatóságok több lépésben csökkentették az általános forgalmi adót.
Elemzők várakozásai szerint az idén lassulni fog a belföldi fogyasztás üteme, de továbbra is a kiskereskedelmi forgalom lesz a román kormány által remélt 5,2 százalékos gazdasági növekedés fő hajtóereje. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink