Nőtt a légi áru- és utasforgalom

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 09. 11:02

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint nőtt a légi áru- és utasforgalom januárban az előző év azonos időszakához képest.

repulo

A montreali székhelyű szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az utasforgalom 9,6 százalékkal haladta meg a 2016. januárit, öt éve nem volt ekkora bővülés a szektorban. A 200 légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet szerint ennek egyik fő oka, hogy a holdújév idén januárra esett, az ebből fakadó turizmus 1,5 százalékkal dobta meg a forgalmat. A légitársaságok a kapacitásokat 8 százalékkal növelték, így a járatok átlagos kihasználtsága 1,2 százalékponttal, 80,2 százalékra javult.
A világ régiói közül a legnagyobb mértékben, 14,3 százalékkal, a legnagyobb forgalmat bonyolító Ázsia-Óceánia produkálta, és a Közel-Keleten is kétszámjegyű bővülési ráta mutatkozott, az értékesített utaskilométerben mérve 13,5 százalékos volt a javulás. Európából 8,4 százalékos bővülést jelentettek.
Az áruforgalom szintén jól teljesített az év első hónapjában, 6,9 százalékkal javult a szektor teljesítménye, amely a bővülő exportnak és magas értékű elektronikai eszközök bővülő kereskedelmének köszönhető. Tavaly többször is a kapacitások túlzott bővítése okozta a járatok töltöttségének csökkenését, amellyel a jövedelmezőséget is rontották. Januárban viszont a 6,9 százalékos teljesítmény-növekedés mellett 3,5 százalékos volt a kapacitásbővítés, így a járatok kihasználtsága 1,3 százalékponttal, 42,1 százalékra javult.
Legjobban Afrikában bővült forgalom, 24,3 százalékos javulást mértek, míg a legnagyobb forgalmat lebonyolító Ázsia-Óceániában 6 százalékkal nőtt a szállított áru mennyisége áru-tonnakilométerben mérve. Európa volt a második legjobban teljesítő kontinens 8,7 százalékos javulással. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink