Nőtt a turistaforgalom Csehországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 10. 10:33

Két százalékkal emelkedett éves szinten a harmadik negyedévben a turistaforgalom Csehországban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ).

Praga

Az idei második negyedévben a növekedés 1,8 százalékos volt. A külföldi turisták közül leginkább a német turisták száma emelkedett, míg az oroszoké jelentősen visszaesett.

A harmadik negyedévben 5,4 millió turista vett ki szállást Csehországban. Míg a hazai turisták száma nagyjából változatlan, az elszállásolt külföldi turistáké 4,2 százalékkal emelkedett.

A szállodai vendégek száma 3,4 százalékkal emelkedett, míg a kempingek vendégeinek száma 0,3 százalékkal visszaesett.

A vendégéjszakák száma azonban éves szinten 0,8 százalékkal 15,8 millióra esett vissza.
“Több vendég jön, de rövidebb ideig maradnak” – mutatott rá a statisztikai hivatal. A hazai turisták vendégéjszakáinak száma 2,8 százalékkal esett vissza, a külföldi vendégeké 1,7 százalékkal megnőtt.

Prágán kívül (2,5 százalék) a vendégéjszakák száma csak a dél-csehországi (4,5 százalék) és a Karlovy Vary-i (0,5 százalék) régiókban emelkedett, míg a libereci régióban jelentősen visszaesett (5,9 százalékkal).

A harmadik negyedévben Németországból 452 ezer turista vett ki szállást Csehországban, 2,6 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. A második helyen az oroszok vannak 180 ezerrel, de számuk éves szinten 13,6 százalékkal csökkent. Az idei év első kilenc hónapja alatt 56 ezerrel, azaz 9,3 százalékkal csökkent az elszállásolt orosz vendégek száma Csehországban. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink