Nőtt a pékárut és tésztaféléket gyártó cégek száma tavaly

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 09. 13:00

2010. végén 1737 pékárut és tésztaféléket gyártó cég működött Magyarországon, ez 5,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban – írja az Opten céginformációs adatbázisa alapján a gazdasag.hu.

A múlt évben az ágazatban 55 vállalkozást számoltak fel, eggyel kevesebbet mint 2009, illetve 2008 során, a cégalapítások száma ugyanakkor 184-re nőtt a megelőző évi 96-ról. Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára a rámutatott, hogy a termeléshez szükséges alapanyagok – a liszt, az élesztő, a margarin, a cukor -, valamint a szállításhoz használt benzin, gázolaj ára is folyamatosan nő, a termelők azonban az ezzel járó költségnövekedést csak a kereskedőkkel történő tárgyalások után, késve tudják érvényesíteni az árakban.

A kisebb termelők, boltok helyzetén ugyanakkor valamelyest javíthat az a február elsejével hatályba lépett jogszabály, amely megtiltja, hogy a nagy áruházláncok pékségeiben önköltségi ár alatt értékesítsék a termékeket. Ez az intézkedés a következő hetekben, hónapokban várhatóan kisebb áremelkedést fog előidézni a piacon. Jelenleg tart a türelmi idő, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) illetékesei még nem kezdték meg az ellenőrzéseket.

Kapcsolódó cikkeink