Nőtt a pékárut és tésztaféléket gyártó cégek száma tavaly
2010. végén 1737 pékárut és tésztaféléket gyártó cég működött Magyarországon, ez 5,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban – írja az Opten céginformációs adatbázisa alapján a gazdasag.hu.
A múlt évben az ágazatban 55 vállalkozást számoltak fel, eggyel kevesebbet mint 2009, illetve 2008 során, a cégalapítások száma ugyanakkor 184-re nőtt a megelőző évi 96-ról. Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára a rámutatott, hogy a termeléshez szükséges alapanyagok – a liszt, az élesztő, a margarin, a cukor -, valamint a szállításhoz használt benzin, gázolaj ára is folyamatosan nő, a termelők azonban az ezzel járó költségnövekedést csak a kereskedőkkel történő tárgyalások után, késve tudják érvényesíteni az árakban.
A kisebb termelők, boltok helyzetén ugyanakkor valamelyest javíthat az a február elsejével hatályba lépett jogszabály, amely megtiltja, hogy a nagy áruházláncok pékségeiben önköltségi ár alatt értékesítsék a termékeket. Ez az intézkedés a következő hetekben, hónapokban várhatóan kisebb áremelkedést fog előidézni a piacon. Jelenleg tart a türelmi idő, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) illetékesei még nem kezdték meg az ellenőrzéseket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >