Nőtt a pékárut és tésztaféléket gyártó cégek száma tavaly
2010. végén 1737 pékárut és tésztaféléket gyártó cég működött Magyarországon, ez 5,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban – írja az Opten céginformációs adatbázisa alapján a gazdasag.hu.
A múlt évben az ágazatban 55 vállalkozást számoltak fel, eggyel kevesebbet mint 2009, illetve 2008 során, a cégalapítások száma ugyanakkor 184-re nőtt a megelőző évi 96-ról. Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára a rámutatott, hogy a termeléshez szükséges alapanyagok – a liszt, az élesztő, a margarin, a cukor -, valamint a szállításhoz használt benzin, gázolaj ára is folyamatosan nő, a termelők azonban az ezzel járó költségnövekedést csak a kereskedőkkel történő tárgyalások után, késve tudják érvényesíteni az árakban.
A kisebb termelők, boltok helyzetén ugyanakkor valamelyest javíthat az a február elsejével hatályba lépett jogszabály, amely megtiltja, hogy a nagy áruházláncok pékségeiben önköltségi ár alatt értékesítsék a termékeket. Ez az intézkedés a következő hetekben, hónapokban várhatóan kisebb áremelkedést fog előidézni a piacon. Jelenleg tart a türelmi idő, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) illetékesei még nem kezdték meg az ellenőrzéseket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Egyszerre rajongunk a mesterséges intelligenciáért és tartunk tőle
Az Ipsos 2024 júniusában megjelent, 32 ország bevonásával és közel…
Tovább olvasom >Digitális vállalatok Magyarországon
Az elmúlt évtizedek alapján világosan látszik, hogy azok a cégek…
Tovább olvasom >Megnőtt a vegán ételek iránti kereslet a brit reptereken
Az Egyesült Királyság legnagyobb, a London Stansted, az East Midlands…
Tovább olvasom >