Nőtt a pékárut és tésztaféléket gyártó cégek száma tavaly
2010. végén 1737 pékárut és tésztaféléket gyártó cég működött Magyarországon, ez 5,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban – írja az Opten céginformációs adatbázisa alapján a gazdasag.hu.
A múlt évben az ágazatban 55 vállalkozást számoltak fel, eggyel kevesebbet mint 2009, illetve 2008 során, a cégalapítások száma ugyanakkor 184-re nőtt a megelőző évi 96-ról. Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára a rámutatott, hogy a termeléshez szükséges alapanyagok – a liszt, az élesztő, a margarin, a cukor -, valamint a szállításhoz használt benzin, gázolaj ára is folyamatosan nő, a termelők azonban az ezzel járó költségnövekedést csak a kereskedőkkel történő tárgyalások után, késve tudják érvényesíteni az árakban.
A kisebb termelők, boltok helyzetén ugyanakkor valamelyest javíthat az a február elsejével hatályba lépett jogszabály, amely megtiltja, hogy a nagy áruházláncok pékségeiben önköltségi ár alatt értékesítsék a termékeket. Ez az intézkedés a következő hetekben, hónapokban várhatóan kisebb áremelkedést fog előidézni a piacon. Jelenleg tart a türelmi idő, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) illetékesei még nem kezdték meg az ellenőrzéseket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >Százharminc új járművel készül a megnövekedett ünnepi forgalomra a Magyar Posta
A Magyar Posta több mint 7 millió csomag kézbesítésére számít…
Tovább olvasom >Sok a jelentkezés, mégis gyakran kihívást jelent a hatékony toborzás a hazai vállalatoknak
A magyarországi cégek munkaerő-menedzsmenttel kapcsolatos tapasztalatai és elképzelései csak minimális…
Tovább olvasom >