Nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az EU-ban novemberben havi szinten

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 06. 12:00

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az Európai Unióban novemberben havi összevetésben.

Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom havi szinten 0,1 százalékkal nőtt

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte, hogy novemberben az euróövezetben 0,8 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,9 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom októberhez képest, amikor az euróövezetben 1,5 százalékos, az EU-ban pedig 1,4 százalékos forgalomcsökkenést regisztráltak szeptemberrel összevetve.

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom az októberi 2,6 százalékos csökkenés után novemberben 2,8 százalékkal esett, míg az EU-ban az októberi 2,3 százalékos csökkenést követően novemberben 2,4 százalékkal zsugorodott.

Októberhez képest Spanyolországban nőtt a legnagyobb mértékben, 3,6 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom novemberben, továbbá Lengyelországban (2,6 százalék) és Svédországban (2,3 százalék).

A kiskereskedelmi forgalom havi szinten a legjelentősebben Luxembourgban (-2 százalék), Franciaországban és Horvátországban (egyaránt -1 százalék), illetve Szlovéniában (-0,5 százalék) mérséklődött.

Novemberben éves bázison Lettországban bővült a legnagyobb mértékben, 10,7 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom. A második legnagyobb növekedés Szlovéniában volt 7,5 százalékkal, majd Lengyelországban 5,7 százalékkal. A legjelentősebb éves csökkenés Dániában volt, 7,4 százalékos, majd Belgiumban 6 százalékos és Németországban 5,7 százalékos.

Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom havi szinten 0,1 százalékkal nőtt, éves összevetésben pedig 0,6 százalékkal bővült novemberben – az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint.

MTI

Kapcsolódó cikkeink