Nőtt a cégek bedőlési aránya

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 15. 14:06

Már 4,21 százalékon áll a cégek bedőlési aránya, ami egy évvel korábban még csak 3,44 százalék volt, ha a jelenlegi tendencia tovább folytatódik, jövő júliusra valószínűleg az 5 százalékot is túllépi a mutató a Bisnode csoporthoz tartozó döntéstámogató céginformáció szolgáltató, a PartnerControl harmadik negyedévi elemzése szerint.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott összefoglalóban kiemelik: a rossz eredményeket tetézi, hogy az elmúlt három hónapban a cégek átlagos számlafizetési késedelme is jelentősen meghaladta a 2011-es év azonos időszakában jellemző mértéket.

A magas bedőlésű iparágak listáját hosszú ideje az építőipar vezeti, a harmadik negyedévi mutató itt kiemelkedően magas, 7,24 százalék volt. A textilipar egy éve a második helyen szerepelt, mostanra azonban kiesett az első 10-ből is. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás bedőlési aránya egy ideje már nő, a harmadik negyedévben 6,6 százalék volt. A tavalyi évhez képest a bútorgyártás és a bányászat több pozíciót rontott, és bekerült a 10 legnagyobb bedőlési arányú szektor közé. (A százalékos arány azt mutatja, hogy 100 cégből hány megy tönkre.)

A közlemény szerint az alacsony bedőlési arányú iparágak között főként olyan szektorok szerepelnek, amelyek szolgáltatásokból élnek, ezért a gazdasági nehézségekre maximum leépítéssel reagálnak, de nem zárják be a céget, mivel költségeik nagy része inkább a humán erőforrás, s így egy-egy bedőlő üzlet az alacsony anyagköltség miatt nem rengeti meg alapjaiban a vállalatot. Ennek megfelelően a legalacsonyabb bedőlési arányt a humán-egészségügyi, szociális ellátás (0,72 százalék), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (0,96 százalék), az ipari gép, berendezés, eszköz javítása (1,73 százalék) és az oktatás (1,76 százalék) területén mérték.

A PartnerControl megjegyzi, hogy mindemellett az országra korábban jellemző folyamatos cégszám-növekedés üteme az elmúlt években jelentősen csökkent: míg 2008 előtt évente általában 5-6 százalékkal nőtt a cégek száma, addig az elmúlt 12 hónapban a társas vállalkozások száma csak 1,08 százalékkal emelkedett. Összességében az idén 14 százalékkal kevesebb cég alakult, mint 2011 első kilenc hónapjában.

Az átlagos fizetési határidő jelenleg 30 nap Magyarországon, ami a közlemény szerint az idei harmadik negyedév végén 1 nappal hosszabb volt, mint 2011 azonos időszakában. A Bisnode csoport adatai szerint 2012 harmadik negyedévében a számlák 57 százalékát határidőben (vagy maximum egy napos késéssel) kifizették a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 55 százaléka került határidőben kiegyenlítésre. A gazdasági folyamatokat ismerve ez nem feltétlenül a fizetési fegyelem javulásának a jele, hanem annak, hogy egyre több cég kér halasztott számláit határidőben nem fizető partnereitől előrefizetést – áll a közleményben.

Az elemzés szerint az elmúlt három hónapban az átlagos fizetési késedelem majdnem elérte a 30 napot, szemben a 2011 azonos időszaki 23 nappal.

A Bisnode online marketing, kockázatkezelési és üzleti információs megoldásokkal foglalkozik, az 1989-ben alapított társaságnak 18 európai országban több mint 3.500 alkalmazottja van. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink