Nő a kereslet a magnélküli csemegeszőlő iránt
A felmérések szerint a magyarok átlagosan évente 2,5-3 kilogramm csemegeszőlőt esznek, a világon is tapasztalható trendnek megfelelően a magnélküli fajták iránt nő a kereslet, a kínálat nagy része importból származik – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.
A NAK közleménye szerint Magyarországon idén nagy mennyiségben augusztus közepén jelent meg a piacokon a magyar termesztésű csemegeszőlő a korai érésű fajtákkal, azonban arányait tekintve viszonylag kevés a belföldi származású áru.
Az áruházak jellemzően import csemegeszőlőt kínálnak, elsősorban olasz, kis mennyiségben argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui áruval lehet találkozni.
Az import az utóbbi öt évben 5000 tonnáról 7300 tonnára nőtt az erősödő keresletnek megfelelően.
Míg az 1970-es évek végén 7500 hektáron átlagosan 68 ezer tonna étkezési szőlő termett, addig mára a mintegy 1000 hektárra csökkent a termőterület, ahonnan nagyjából 15 ezer tonna hazai termelésű szőlő származik. A legnagyobb csemegeszőlő termőterületek Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyében vannak – tette hozzá az Agrárkamara.
A fajták közül az étkezési szőlő kínálatban jelentős arányban van a magyar termesztésű saszla (Chasselas), amely mellett egyre népszerűbbek a tipikus csemegeszőlőfajták, mint például a fehérek közül a korai érésű Arkadija, vagy a szintén magyar nemesítésű Pannónia kincse vagy az Éva, a kékszőlők közül pedig a nagyfürtű Guzal kara vagy a késői érésű Moldavia – írta a NAK. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >Magyar egyetemi együttműködés segítheti a bogyós gyümölcsök termesztését
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint a Soproni…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >