Nő-e a lángos ára a Balatonnál?
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László az InfoRádióban beszélt arról, hogy a Balatonnál tevékenykedő vendéglátósok az elvártnál kisebb mértékben, csupán 8 és 10 százalék közötti áremeléssel igyekeznek megtartani törzsvendégeiket és újakat szerezni, noha az indokolt áremelés mértéke az infláció és a bérek emelkedése miatt akár 20 százalék is lehetett volna. A pandémia évei után jelentős visszapótlásra van szükség a vendéglátóiparban, amely jelentős forgalomnövekedésre számít az idei szezonban.
Kovács szerint a vendéglátósok nagyon óvatosan állnak az áremeléshez. A cél, hogy a törzsvendégek lojalitása megmaradjon, valamint hogy az új vendégek számára is vonzó maradjon a kínálat. Ezért is mernek csak az indokolt áremelés felét, vagyis 8-10 százalékot vállalni. Az elnök kifejtette, hogy a vendégek árérzékenysége is nagyobb, sokan óvatosabban és tudatosabban költenek, nem ritkán kevésbé drága ételeket választanak, vagy nem fogyasztanak el minden egyes fogást.
A lángos árát sokan használják az áremelkedés mércéjeként a Balatonnál. Kovács László elmondta, hogy noha a lángos ára magasnak tűnhet, az alapanyagok költsége hasonló a pizzaéhoz, mégis a pizza ára kevésbé kelt meglepetést a fogyasztók körében. Az elnök hangsúlyozta, hogy a lángos magas ára nem az alapanyagokból, hanem a kemény munkakörülmények között dolgozó sütőmesterek bérezéséből adódik, akik 40-45 fokban, olajgőzben dolgoznak egész nap.
Kovács László beszámolt a vendéglátóipar munkaerőpiaci helyzetéről is. Elmondása szerint bár korábban komoly munkaerőhiány volt tapasztalható, mára ez a helyzet javult, különösen a szakképzett munkaerő hiánya érezhető még mindig. Az építőipar és a kereskedelem által korábban elcsábított munkások most visszatérnek, és a külföldi munkavállalók jelenléte is segít a munkaerőpiac stabilizálásában.
A Balatonnál tevékenykedő vendéglátósok által alkalmazott mértékletes áremelés jelzi, hogy a vendéglátóipar kész a törzsvendégek megtartására és újak vonzására, miközben a munkaerőpiaci kihívásokra is adekvát válaszokat keresnek. Az óvatos árképzés és a munkaerőpiaci változások együttesen formálják a balatoni vendéglátás új arculatát, amely ígéretes szezont vetít előre a régió számára.
Kapcsolódó cikkeink
Fagy sújtotta a hazai gyümölcsösöket – áremelkedéssel és kínálati hiánnyal indul a szezon
Május beköszöntével egyre több szezonális gyümölcs jelenik meg a boltokban…
Tovább olvasom >Törökországban némileg lassult az élelmiszerinfláció áprilisban
Törökországban 2021 decembere óta legalacsonyabbra, 37,86 százalékra lassult az éves…
Tovább olvasom >Áprilisban emelkedett kissé az euróövezeti infláció
A vártnál nagyobbnak, az előző havival megegyezőnek bizonyult az euróövezeti…
Tovább olvasom >További cikkeink
Terjednek a sötét mintázatok az e-kereskedelemben – és gyakoribb ellenük a hatósági fellépés is
Sürgetés, nyomásgyakorlás, költségek elrejtése vagy „csepegtetése” – egyre gyakrabban alkalmazzák…
Tovább olvasom >Történelmi csúcson a vállalati fúziók – gyorsabb eljárásokkal, mesterséges intelligenciával dolgozik a GVH
2024-ben rekordszámú vállalati összefonódás történt Magyarországon, az érintett cégek összesített…
Tovább olvasom >Fagy sújtotta a hazai gyümölcsösöket – áremelkedéssel és kínálati hiánnyal indul a szezon
Május beköszöntével egyre több szezonális gyümölcs jelenik meg a boltokban…
Tovább olvasom >