Nő a szeszadó, szigorodnak az ellenőrzések

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 29. 00:05

Növekszik a szeszadó mértéke jövőre. Ősszel szigorúbb ellenőrzések várhatóak a pálinkafőzdékben és új biztonsági zárakat alkalmaznak a berendezéseken.

"Jelenleg a szeszadó, 50 fokos pálinkánál literenként 628 forint, ez jövő évtől 690 forintra változik. Évente háztartásonként maximum 86 liter 50 fokos pálinka után jár kedvezményes adó, aki ennél többet főzet, annak a dupláját kell megfizetnie" – tájékoztatta az Origo-t dr. Papp Csanád, a Szekszárdi Vám- és Pénzügyőri Hivatal parancsnoka, aki azt is elmondta, hogy a pénzügyőrök folyamatosan ellenőrzik a szeszfőzdéket és nyilvántartásaikat. Felhívta a bérfőzetők figyelmét arra, hogy mielőtt a cefrét elviszik a pálinkafőzőkbe, ellenőrizzék a házi nyilvántartást, mennyi pálinkát főzettek az év elején.
A szeszfőzdék nyilvántartását nyáron is ellenőrizték, több megyei magánszemélyt is megbüntettek, mert a kedvezményes mennyiségnél többet főzettek, viszont a kedvezményes adót vették igénybe.
"Ősztől szigorúbb ellenőrzések várhatóak a pálinkafőzdékben és új biztonsági zárakat alkalmaznak majd az üzemi berendezésen is" – idézi az Origo a parancsnokot.
Kapcsolódó cikkeink