Nő a budapesti idegenforgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 14. 00:01

Budapest kereskedelmi szálláshelyein 2010 első három hónapjában 415 ezer vendég szállt meg, 7,6%-kal több, mint az előző év azonos időszakában és 3,6 %-kal több, mint országosan – közölte a KSH.

A növekedés elsősorban a válság miatt elmaradó, majd ez év elején visszatérő külföldi vendégek számának 9%-os bővüléséből adódott, de a belföldi vendégek számában is 2,3%-os emelkedés következett be. A vendégek 2010 január–márciusában 969 ezer vendégéjszakát töltöttek el a főváros kereskedelmi szálláshelyein, 5,0%-kal többet, mint egy évvel korábban.
A növekedés egyértelműen a teljes vendégforgalom nyolctizedét kitevő külföldi vendégek vendégéjszakáinak 6,4%-os emelkedéséből adódott, a belföldi vendégéjszakák száma kismértékben csökkent. A külföldi vendégéjszakák mintegy kétharmadát az Európai Unióból érkezett vendégek töltötték el.
A legjelentősebb uniós küldő országoksorrendben Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Franciaország. Az unión kívüli európai országok közül Oroszország, az Európán kívüli országok közül pedig az Egyesült Államok, Japán és Izrael játszik jelentős szerepet a főváros idegenforgalmában.
Kapcsolódó cikkeink