Nincs többé dohányfüst Sydneyben a Martin Place-en
Hétfőtől nem lehet rágyújtani a Martin Place-en, Sydney népszerű sétálóövezetében, ahol rengeteg turista fordul meg, és sokan pihennek vagy fogyasztják ott az ebédjüket.
A városi tanács egy közvélemény-kutatás nyomán döntött úgy, hogy dohányzásmentes övezetté teszi a szabadtéri területet. A megkérdezett 700 ember zömmel úgy válaszolt a kérdésre, hogy jobb szeretné, ha nem szállna dohányfüst a téren – számoltak be róla ausztrál hírportálok.
Jenny Green városi tanácsos elmondta, hogy hétfőtől 12 hónapig ezzel megbízott alkalmazottak járnak körbe a területen hamutartókkal, és minden dohányost megkérnek, oltsa el a cigarettáját.
„A teljes szabadtéri terület dohányzásmentes ezentúl. Ha valaki kiül ebédelni vagy csak sütkérezni akar kicsit a napon, számíthat rá, hogy senki sem gyújt rá mellette. A nemdohányzók fellélegezhetnek és egyúttal csökken a csikkek száma is” – magyarázta Green, emlékeztetve arra, hogy az ausztrálok kevesebb mint 20 százaléka dohányzik, a többiek tehát ezentúl nyugodtan élvezhetik a füstmentes levegőt.
A döntés összhangban van azzal a rendelkezéssel, hogy júliustól az éttermek kiülős teraszain sem lehet rágyújtani. A Martin Place egyes részein pedig már eddig is tilos volt a dohányzás.
A sydneyi vasútállomásokon, a buszmegállókban és irodaházakban a dohányzás régóta tiltott, ezért a munkaidő szüneteiben sok dohányos megy ki, és füstöl a szabadban.
Ausztrália volt az első ország a világon, ahol 2012-ben bevezették, hogy csak egységes, a dohányzás egészségkárosító hatására figyelmeztető, elrettentő képekkel díszített csomagolású cigarettát lehessen árusítani. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
MTÜ: hatvanmillió forintos segítség a Hotel Silvanus helyreállításához
Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a…
Tovább olvasom >Rozéfröccs és extra sok kedvezmény várja országszerte a bringásokat a hétvégén
Idén sem maradhat el a szezonnyitó kerékpárosbarát hétvége, amit április 20-21-ére…
Tovább olvasom >Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint
Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csak a mentes
Februárban ismét a METRO Gasztroakadémia adott otthont az idén 6. alkalommal…
Tovább olvasom >MTÜ: hatvanmillió forintos segítség a Hotel Silvanus helyreállításához
Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a…
Tovább olvasom >Szakácsolimpia
A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban zajlott le…
Tovább olvasom >