Nincs tiszta lap: visszamenőleg is vizsgálódik a NAV

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 15. 21:30

A kasszacsere határidejének lejárta után a kereskedőket joggal aggasztja, hogy a pénztárgépes adatok alapján csak az aktuális tevékenységüket vizsgálják, vagy összevetik a friss eredményeket a korábbi forgalmi adatokkal. Ekkor ugyanis kiderülhet, hogy valaki korábban eltitkolta a bevételt. Az onlinekassza.hu a NAV szakértőjétől megtudta, hogy a jogszabály alapján az adómegállapítási jog elévüléséig, vagyis 5 évre visszamenőleg vizsgálhatják a kereskedő gazdálkodását. A kasszacsere tehát nem törli el a múlt stiklijeit, sőt, könnyebb lesz feltárni azokat.

üzlet

Szeptember elsejétől nem használhatók a hagyományos pénztárgépek, kizárólag online kassza üzemelhet azokban az egységekben, amelyekre a 48/2013-as számú NGM-rendelet vonatkozik. A jogszabály egy esetben enged kivételt, ha a már üzembe helyezett online pénztárgép meghibásodik. Ekkor átmenetileg december 31-ig üzemeltethet hagyományos pénztárgépet a kereskedő – közölte az onlinekassza.hu megkeresésére a NAV sajtóirodája. Ha valaki szándékosan, vagy saját mulasztása miatt nem cserélt gépet, akkor az adóhivatal mulasztási bírságot szab ki, amely magánszemély esetén 500 ezer, vállalkozásnál 1 millió forintig terjedhet. Ezenfelül bezárhatják a boltot akár 12 nyitvatartási napra is.

A pénztárgépek adatainak elemzésével az adóhivatal célja, hogy feltárja a visszaélési sémákat. Kimutathatóvá válnak a legális üzletmenettől látványosan eltérő tételmozgások, illetve a gyanús használat jelei. Ellenőrzést alapozhat meg, ha a pénztárgép üzembe helyezése utáni forgalmi számok gyanús eltérést mutatnak a korábbi bevallások, vagy hagyományos pénztárgép adataitól.

Az adómegállapítási jog elévülési idején belül – ez 5 évet jelent – a NAV folyamatosan ellenőrzi a kötelezettségek teljesítését. Amennyiben kiderül, hogy az adózó az elmúlt öt évben visszaélést követett el, úgy valamennyi jogkövetkezménnyel számolnia kell. Megfizettetik az adókülönbözetet, de adóbírságra és késedelmi pótlékra is számíthat a vétkes – árulta el a hivatal szakértője.

Kapcsolódó cikkeink