Nincs pardon a silány élelmiszerek terjesztőinek

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 22. 00:06

Július 21-én hatályba lépett a másodlagos élelmiszervizsgálatról szóló jogszabály, amelynek célja, hogy megakadályozza a silány minőségű élelmiszerek terjesztését és beáramlását a hazai piacokra – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A tárca közleménye szerint a lakosság 96 százaléka támogatja az élelmiszerek fokozott ellenőrzését. Az Európa több országában már működő másodlagos élelmiszervizsgálattal – amely minden raktárat, hűtőházat és szállítmányt érint – a termékeket nemcsak az előállítás helyén (elsődleges élelmiszervizsgálat), hanem a kereskedelmi láncok állomásain is vizsgálják.
A Magyarországon újnak számító rendszer lényege, hogy a hűtőházak és raktárak üzemeltetőinek a nagy kockázatú élelmiszereknél (például hús, friss zöldség és gyümölcs, tej, tejtermékek) két nappal a szállítmány érkezése előtt bejelentési kötelezettségük lesz a felügyeleti szerveknek. A szükséges adatok közé tartozik a szállítmány mennyisége, a beszerzési ára, a származási helye, az első magyarországi tárolási helyszín.
Így a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) minden nagybani élelmiszer-szállítmány útját nyomon követheti és ellenőrizheti. Az MgSzH a beérkezett adatok alapján kockázatalapú ellenőrzést végez. Ahol problémát találnak, ott sűrűbben ellenőriznek.
A vizsgálatok nem kizárólag a külföldi árukra vonatkoznak, megkülönböztetés nélkül a magyar élelmiszereket is rendszeresen ellenőrzik. A húsáruknál alkalmazott eddigi szúrópróbaszerű vizsgálatok helyett az MgSzH a kockázatosnak ítélt szállítmányok (nem csak húsáruk) 100 %-át ellenőrzi. Ezzel kiküszöbölhetővé válik a dátum átcímkézés, átírás és az élelmiszerhamisítás. A új rendelet előírásait megszegők szigorú szankciókra számíthatnak – közli az agromonitor.hu.

Kapcsolódó cikkeink