Nincs nagy gond a magyar mézzel

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 21. 11:42

Miközben a szaktárca decemberben országos vizsgálatot indított a hamisított és a rossz minőségű mézek kiszűrésére, a belföldi kereslet meghatározó részét ma már alig ellenőrizhető termelői értékesítés elégíti ki. A hivatalos összegzés szerint mindenesetre az eddig ellenőrzött csaknem hétszáz tételből mindössze kilenc volt kifogásolható – adta hírül a Népszabadság hétfőn.

„A Kerületi Hivatal (teljes nevén a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészség-ügyi Igazgatósága Gödöllő KerületiÁllategészség-ügyi és Élelmiszerellenőrző Hivatala – a szerk.) utóellenőrzés keretében a Pannon Honig Kft. telephelyén a zárolt mézekből mintákat vett, amelyek a késztermékeket képviselő elegyminták voltak. A mintákból elvégzett vizsgálatok eredményei alapján azokban állatgyógyászati szermaradékot nem lehetett kimutatni” – ez olvasható abban a hivatalos tájékoztatóban, melyet lapunk pénteken kapott a Vidékfejlesztési Minisztériumtól a cég ellen decemberben indított vizsgálat eredményéről.

Mint emlékezetes: karácsony előtt egy héttel a Hír TV és a Magyar Nemzet – rejtett kamerás felvétel alapján – arról számolt be, hogy a cég ügyvezetője jelöletlen mézet ad el számla nélkül a vállalkozás gödöllői telephelyén. A felvétel lejátszását követően az illetékes kerületi főállatorvos egy órán belül ellenőrzést tartott a Pannon Honig irodájában, és minden ott található terméket hatósági zár alá vett. Két nap múlva teljes körű, országos mézellenőrzést rendelt el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, arra hivatkozva, hogy „az utóbbi időben ismeretlen eredetű illegális, antibiotikummal fertőzött méz jelent meg a hazai piacon”.

A Hír TV és a Magyar Nemzet tudósítása szerint egy brémai labor vizsgálatai a rejtett kamerás vásárlás során beszerzett mézben a határértéket meghaladó antibiotikumot mutattak ki. Az eset kapcsán a hatóság lapunkkal azt is közölte, hogy élelmiszer-higiéniai és nyomonkövetési vizsgálatot folytattak le a Pannon Honignak bérfeldolgozást végző Szarvasi Mézfeldolgozó és Kereskedő Kft. mézfeldolgozó üzemében is. A feltárt hibák kijavításáig a hatóság a cég működési engedélyét felfüggesztette. A fentiekben leírtakkal egyidejűleg az igazgatóság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen rossz minőségű termék forgalomba hozatalának gyanúja miatt a szarvasi kapitányságon. A rendőrségi nyomozás lezártáig egyéb információt nem közölnek.

A Népszabadság cikkének folytatását itt olvashatja.

Kapcsolódó cikkeink