Nincs menekvés, marad a masszív infláció, az MNB sem vár mást

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 07. 23. 10:04

Bizonyos nézőpontból nézve jó jel, hogy Magyarországon megugrott az infláció, mert azt jelzi, hogy nekilendült a gazdasági növekedés – mondja az MNB vezető tisztviselője. Ugyanakkor még egy év múlva is háromszázalékos lehet a pénzromlás üteme.

Az infláció emelkedése globális jelenség. A koronavírus-járvány utáni újraindulás ára az árak megugrása. Minél gyorsabban volt képes egy ország a gazdaságát újraindítani, annál korábban jelentkezett ez a hatás – mondta Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában arra válaszolva, hogy Magyarországon júniusban éves összehasonlításban 5,3 százalék volt pénzromlás üteme.

A fogyasztói árak emelkedése júniusban nemcsak Magyarországon, volt magas. A világpiacon a nyersanyagok ára és a szállítási költségek is számottevően emelkedtek. Az olaj ára tavaly júniushoz képest több mint nyolcvan százalékkal emelkedett, az alumíniumért, a rézért, a nikkelért és a cinkért átlagosan már több mint másfélszer annyit kell fizetni, mint egy évvel korábban. A búza csaknem negyven százalékkal drágult.
A folytatás itt olvasható…

Kapcsolódó cikkeink