Nincs bizonyíték, amely arra utalna, hogy a vírus étkezés útján is fertőz
Nincs bizonyíték, amely arra utalna, hogy a vírus étkezés útján is fertőz – közölte a kínai járványügyi központ pénteken, miután súlyosan fertőzött tengeri állatokat és tőkehúst találtak Peking nagybani piacán.
Feng Lu-csao, a járványügyi központ szakértője egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta: az új koronavírus a leggyakrabban cseppfertőzéssel terjed, közeli kapcsolatba kerülő emberek között. Kockázatot jelent továbbá hosszabb ideig szűk, zárt térben tartózkodni, ahol a levegőbe került cseppek nagyobb számban fordulhatnak elő. Az emésztő szervrendszeren keresztül azonban rendkívül alacsony esélye van a fertőzésnek az élelmiszerbiztonsági óvintézkedések – a higiénia, az étkészletek és evőeszközök fertőtlenítése, valamint az ételek megfelelő kezelése – betartása mellett.
A Pekingbe érkező mezőgazdasági termékek mintegy 80 százalékát biztosító Hszinfadi nagybani piacon azt követően folytattak vizsgálatot, hogy azonosították a piachoz köthető járványgócot. Az első páciens, akit múlt csütörtökön diagnosztizáltak a Covid-19 nevű megbetegedéssel, halat vásárolt a piacon. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a halat és tengeri állatokat árusító kereskedők körében történt a legtöbb megbetegedés, ráadásul esetükben a tünetek is hamarabb jelentkeztek. A fertőzés gyakorisága szerinti őket a marha- és bárányhúst kínáló eladók követték.
A járványügyi központ a vizsgálati eredmények kapcsán emlékeztetett: a közép-kínai Vuhanban elsőként azonosított góc szintén egy piachoz volt köthető, ahol a figyelem a vadhúsokat kínáló pultokra összpontosult, ám a tengeri állatokat közvetlenül a vadhúsok mellett árulták, a vuhani Huanan piac nyugati szárnyában. Vu Cun-jou, a központ szakértője egy csütörtöki sajtótájékoztatón rámutatott: a tengeri állatok vizet és hűtést igényelnek, az alacsony hőmérséklet és a magas páratartalom pedig ideális körülményeket jelent a vírus számára a túléléshez.
A Hszinfadi piac azóta gondatlanság miatt menesztett igazgatója korábban megerősítette, hogy koronavírust mutattak ki egy import lazac szeletelésére használt vágódeszkán, a hírre pedig Peking nagyobb élelmiszerüzletei és éttermei elővigyázatosságból levették kínálatukból a lazacot, majd Kína felfüggesztette a hal behozatalát Európából.
Cseng Kung, a pekingi Tsinghua Egyetem járványügyi szakértője azonban a Global Times című kínai lapnak elmondta: a koronavírusnak egy bizonyos receptorra van szüksége ahhoz, hogy sikeresen be tudjon hatolni a sejtekbe, a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint pedig ilyen receptorok csak az emlősökben találhatóak, a halakban nem. Jang Csan-csiu, a Vuhani Egyetem szakértője szintén a Global Times-nak nyilatkozva azonban arra mutatott rá: a tengeri élelmiszerek más módon is szennyezetté válhatnak külső környezeti hatásokra a szállítás, vagy a csomagolás során.
Az újabb eseteket okozó vírus genomjának vizsgálatát követően kínai szakértők megállapították, hogy a vírus Európából származik, de egy régebbi fajtája a mostani járványt okozó koronavírusnak. A vizsgálat arra is rávilágított, hogy a koronavírus hosszabb ideje bukkanhatott fel ismét a kínai fővárosban, ahol a múlt csütörtökön azonosított esetet megelőzően 55 napon át egyetlen újabb megbetegedést sem regisztráltak.
Pekingben csütörtökön 25 újabb pácienst diagnosztizáltak Covid-19-cel, és további két új esetet regisztráltak a főváros szomszédjában fekvő Hopej tartományban, egyet pedig az északkeleti Liaoningban. A kínai fővárosban 184 beteget kezelnek a koronavírus okozta betegség miatt, a 21 milliós városban ezért a héten ismét emelték a készültségi fokozatot, újból bezártak az óvodák és iskolák, korlátozzák a belépést a középületekben és egyéb zárt területekre, egyes kerületekben pedig „háborús készültséget” hirdettek, és csaknem harminc lakónegyedet helyeztek vesztegzár alá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Járványok előrejelzése érdekében vizsgálják az UHT tejeket pécsi virológusok
Az állatról emberre terjedő járványok előrejelzése érdekében indított ultrahőkezelt tejek…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Egy túrkevei húsüzemet függesztett fel a Nébih
Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatok és engedély nélkül végzett tevékenység miatt azonnali…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >