Nielsen: Elégedett Ön a fizetésével?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 02. 28. 18:00

Ahhoz, hogy az ember érzékelje, elégedett-e a jövedelmével, gyakran szükségét érzi egy összehasonlítási alapnak. Csak a jövedelem abszolút értékével agyunk nem sokat tud kezdeni. Ezért helyzetünk megítélése érdekében gyakran figyelünk másokra, hogy állnak ők. Ilyenkor nézzük a szomszéd rétjét, zöldebb-e.

Képernyőfotó 2017-03-01 - 18.02.39

Mindenesetre a fogyasztók életstílusában, vásárlási szokásaiban nagy szerepet játszik egyrészt, hogy mennyi a jövedelmük, másrészt pedig, hogy azzal mennyire elégedettek.

A témáról a Nielsen egyik kutatása azt az eredményt hozta, hogy régiónk többi országaihoz képest a magyarok kisebb arányban elégedettek munkabérükkel, mint a többség. Mutatóink ebből a szempontból a szerbekéhez és a szlovénekéhez hasonlítanak.

Legnagyobb arányban elégedettek az osztrákok, és a szlovákok követik őket, majd a horvátok és a románok.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a kérdés nem a fizetés nagyságára vonatkozott, hanem csak az elégedettség mértékére.

Árnyalja a képet Achternbusch német rendező gondolata: „A kellemes érzés, hogy az embernek van pénze, nem annyira intenzív, mint az a rossz érzés, amikor nincs pénze”.

Rousseau francia filozófus pedig majdnem háromszáz éve azt mondta: „Szabadságunk eszköze a birtokunkban lévő pénz, amit pedig hajszolunk, az a szolgaságé.”

Kapcsolódó cikkeink