NGM: továbbra is Európa élvonalában a belső fogyasztás növekedése

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 23. 12:00

A kiskereskedelmi forgalom sorozatban tizenegyedik hónapja bővül, a májusi, csaknem 5 százalékos erősödéssel pedig Magyarország a harmadik legnagyobb mértékű növekedést érte el az Európai Unióban – értékelte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatait a májusi kiskereskedelmi forgalomról.

polc2

A tárca közleményében hangsúlyozta: a háztartások fogyasztásának élénkülése a többi között a rezsicsökkentésnek, a családi adókedvezménynek, a foglalkoztatás rekordszintű bővülésének, a reáljövedelmek emelkedésének és a növekvő fogyasztói bizalomnak köszönhető.

Az NGM kiemelte azt is: Magyarországon mérték az egyik legdinamikusabb bővülést az uniós tagállamok között. A hazai kiskereskedelmi forgalom jóval az Európai Unió 1,2 százalékos átlaga feletti teljesítményt mutat, míg a V4-es országok között a legnagyobb növekedést érte el.

A kiskereskedelmi forgalom elmúlt hónapokban mért kiugró teljesítménye, valamint a háztartások fogyasztásának tavalyi, negyedévről negyedévre történő bővülése is azt mutatja, hogy Magyarországon tartós és folyamatos a belső fogyasztás erősödése – közölte az NGM.

A kormány célja az elmúlt időszakban az volt, hogy az embereknél minél több pénz maradjon, és nőjenek a lakosság megtakarításai. Ennek köszönhetően a magyar gazdaság olyan fejlődési pályára állt, amelyben az export mellett a belső kereslet, a fogyasztás is egyre inkább húzza a gazdasági növekedést – fogalmaz közleményében a tárca.

Az NGM várakozása szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban is folytatódni fog. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink