Az elemzők, az NGM és az OKSZ is a kiskereskedelmi forgalom további bővülésére számít

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 03. 12:30

A rezsicsökkentés és a béreknek az inflációt meghaladó növekedése miatt tovább emelkedhet a kiskereskedelmi forgalom, de hosszabb távon megkérdőjeleződnek a növekedés feltételei – mondták a KSH augusztusi kiskereskedelmi forgalmát kommentálva az MTI által megkérdezett elemzők.

elelmiszer2

A KSH gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 1,5 százalékkal nőtt augusztusban az előző év azonos időszakához képest, a kiigazítatlan adatok szerint a növekedés 1 százalék volt.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta: 1 százalékos növekedést vártak, ennek másfélszerese lett az adat.

A rezsicsökkentés miatt esett az infláció, így nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke, a bérek növekedése pedig meghaladta az inflációt, ezek növelik a kiskereskedelmi forgalmat, de kérdés, hogy a rezsicsökkentés miatt elmaradt beruházások mikor éreztetik hatásukat a foglalkoztatásban és az árakban – mondta az elemző.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint a fokozatosan élénkülő kiskereskedelmi forgalom összhangban van a javuló fogyasztói bizalommal, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek pozitív hatásával.

Az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma 1,2 százalékkal, a nem-élelmiszer ágazatok forgalma 1,3 százalékkal emelkedett, míg az üzemanyag forgalom 1,6 százalékkal nőtt.

Suppan Gergely kiemelte: a bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskedelmi forgalom a korábbi várakozásokhoz képest gyorsabb növekedést mutathat, ami a negyedik negyedévben a bázishatások, a pedagógus- és egészségügyi béremelések, valamint a további háztartási energiaár csökkentés miatt jelentősebben gyorsulhat.
Ezért a kiskereskedelmi forgalom növekedése az utolsó negyedévben meghaladhatja a 4 százalékot, és az idén összességében akár az 1,5 százalékot is megközelítheti – becsülte az elemző.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az augusztusi kereskedelmi adatsor megerősíti azt az előrejelzést, hogy a kiskereskedelmi forgalom 2013-ban elérheti, esetleg szerény mértékben túl is lépheti az előző évi szintet, ami egyébként a válságos évek mélypontja volt. Ehhez az szükséges, hogy a hátralévő hónapokban az eddigi hullámzást kiegyensúlyozottabb elmozdulás váltsa fel. Döntő kérdés lesz az élelmiszer-, továbbá az üzemanyag árak második félévi alakulása, továbbá az online pénztárgép átállás fehérítő hatása – teszik hozzá.

Az előrejelzések szerint a kilábalás mérsékelt ütemű lesz, igazodva a gazdaság teljesítményéhez. A 2014-es költségvetéshez benyújtott kormányzati számítások azt vetítik előre, hogy 1,5-2 százalék közötti mértékben nőhetnek a háztartások fogyasztási kiadásai az elkövetkező években. Ez a mérték kisebb a válság okozta zuhanásnál – emelte ki az OKSZ.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) várakozásai szerint a kormány lakossági terhek mérséklését szolgáló intézkedésinek eredményeként folytatódni fog a kiskereskedelmi forgalom és a belső fogyasztás mértékének növekedése. A növekvő kiskereskedelmi forgalom a reáljövedelmek bővülésének, a javuló foglalkoztatottságnak, illetve a növekvő fogyasztói bizalomnak köszönhető – vélekedik a minisztérium. A kiskereskedelmi forgalom és a belső fogyasztás mértékének növekedése a tárca várakozásai szerint a következő hónapokban is folytatódni fog. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink