NGM: ötödik hónapja töretlen a fogyasztás bővülése

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 05. 12:05

A kiskereskedelmi forgalom bővülésében fontos szerepet játszott az infláció összeomlása és a reálbérek dinamikus növekedése, amelyek a fogyasztói bizalom erősödésével együtt fokozatosan oldják az óvatossági motívumot – állapította meg pénteken a májusi fogyasztási adatokhoz fűzött kommentárjában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Májusban az előző évhez képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 6,3 százalékkal bővült

A KSH adatai szerint 2024 májusában 3,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest, így az év első öt hónapjában éves alapon összességében 2,7 százalékkal bővült a fogyasztás – idézte fel az NGM.

További pozitívumként emelte ki a tárca, hogy májusban az előző évhez képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 6,3 százalékkal bővült, ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,8 százalékkal emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy májusban csak az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 789 milliárd forintot, azaz közel 50 milliárd forinttal többet költöttek a családok, mint tavaly. Az év első öt hónapját tekintve az ilyen üzletek forgalma elérte az 3690 milliárd forintot, ami csaknem 200 milliárd forintos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest – hívta fel a figyelmet az NGM.

A kormány az infláció alacsony szinten tartása és a kiskereskedelmi forgalom további növekedése érdekében elkötelezett a kiskereskedelemben megindult piaci verseny élénkítése mellett, ezért továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert, amely hozzájárult, hogy az élelmiszerinfláció mindössze 1 százalékra csökkenjen – hangsúlyozta közleményében a minisztérium.

Kapcsolódó cikkeink