NGM: negyvenkilenc hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 06. 11:38

Negyvenkilenc hónapja folyamatosan emelkedik a kiskereskedelmi forgalom, a júliusi bővülés jól illeszkedik az idei emelkedő trendbe – mondta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

A KSH kedden közzétett első becslése szerint júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Január-júliusban a forgalom 4,0 százalékkal emelkedett a nyers adat szerint, a naptárhatástól megtisztított mutató 3,9 százalékos növekedést jelez a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Marczinkó Zoltán hozzátette: az első héthavi növekedés a júliusival közel azonos, ami megfelel a várakozásoknak. Az előzetes adatok alapján a legnagyobb mértékben a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalma nőtt, ami nem meglepő. Az üzemanyagok és az élelmiszerek forgalma is bővült, nagyjából hasonló ütemben – ismertette.

Kitért arra is, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 3,5 százalékkal nőtt szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a második negyedévben. Ebben jelentős szerepet játszott a foglalkoztatás és a lakossági fogyasztás növekedése, ennek megfelelően gazdaságkutatók felfelé módosították az előrejelzésüket, a Morgan Stanley például 3,8 százalékra. A beruházások, az építőipar és a turizmus bővülése is mind a gazdasági növekedés irányába hat – mondta az NGM államtitkára. (MTI)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink