NGM: negyvenhat hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 06. 07. 11:38

Negyvenhat hónapja folyamatosan emelkedik a magyar kiskereskedelmi forgalom – mondta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisi kiskereskedelmi adataira reagálva.

kosar02

Kiemelte, naptárhatással kiigazítva áprilisban 2 százalékkal bővült a kiskereskedelem a tavaly áprilisi magas értékről.
Marczinkó Zoltán kifejtette: a kiskereskedelmi forgalom emelkedésére a bérmegállapodásnak tartós a növekedési hatása. Az idén januárban a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt, ennek hatására a nettó átlagbérek 8,2 százalékkal emelkedtek, és az idei 2 százalék körüli átlagos inflációval összevetve, az látható, hogy jelentős többlet halmozódik fel a lakosságnál.
A beruházásoknak is tartós növekedést ígérő hatása lesz a gazdaságra, köztük a kiskereskedelemre – mutatott rá a helyettes államtitkár.
Marczinkó Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem élelmiszer jellegű termékek forgalma jobban növekedett, mint az élelmiszer-, illetve az üzemanyag fogyasztás.
Fontosnak nevezte a helyettes államtitkár, hogy a lakossági költések a tartós elkötelezettség irányába mutatnak. Példaként említette, hogy a kiadott lakásépítési engedélyek száma 89 százalékkal emelkedett, 47 százalékkal több lakást építettek az idén, mint a tavalyi év hasonló időszakában. (MTI)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink