NGM: negyvenhárom hónapja növekednek a reálbérek Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 20. 11:33

Magyarországon folytatódik a kedvező folyamat, több mint három éve, negyvenhárom hónapja folyamatosan növekednek a reálbérek – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a friss statisztikai adatokra reagálva az M1 aktuális csatornán.

penz2

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint júliusban a bruttó átlagkereset 256 900 forint volt, 5,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, január-júliusban a bruttó keresetek 5,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkereset 257 900 forintot ért el, a nettó keresetek emelkedése – a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése miatt – a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,5 százalékos volt.
Cseresnyés Péter kifejtette: elsősorban a reálbér-emelkedés dinamikája nőtt jelentősen, az elmúlt hónapokban éves mérésben a nettó béremelkedés 7 százalék feletti, a mostani adat is 7,4 százalékos átlagos reálbér-növekedést mutat. Megjegyezte: az alacsony infláció mellett a személyi jövedelemadó idei 1 százalékpontos csökkenése is jótékony hatással volt a reálbér emelkedésére.
Az államtitkár hangsúlyozta, azzal számolnak, hogy az őszi hónapokban is kitart a bérnövekedés, hiszen jelentős igény van a jól képzett szakemberekre, és ez húzza magával a béreket.
A reálbérek a versenyszférában is folyamatosan emelkednek, de ezen a területen az állam jó példával jár elöl – mondta az államtitkár. Az elmúlt időszakban közfoglalkoztatottak nélkül a közszférában a reálbér emelkedése 11 százalék felett volt, elsősorban a pedagógusok, az egészségügyi, a rendvédelmi dolgozók béremelése miatt.
A szaktárca közleményében kiemelte: a közfoglalkoztatással szűrt reálbér-emelkedés a vállalkozási szférában 6,7 százalékos, a költségvetési szférában 11,6 százalékos, a nonprofit szektorban pedig 6,9 százalékos volt az első hét hónapban.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy a versenyszférában – a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál – nagymértékű, közel 65 ezres létszámbővülés volt 2015 júliusához képest.
A folyamatos béremeléseknek, a továbbra is kedvező inflációs környezetnek és az évről-évre emelkedő minimálbérnek köszönhető töretlen reálbér-emelkedés jól tükrözi, hogy a magyar reformok működnek, a beérkezett makrogazdasági adatok pedig további reálkereset-emelkedést vetítenek előre – áll a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink