NGM: kutatóhelyek nyertek 7,6 milliárd forint támogatást

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 06. 02. 11:04

Húsz kutatóhely 7,6 milliárd forint fejlesztési támogatást nyert el a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) két felhívása keretében – jelentette be pénteken Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára. Hozzátette: a felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek a támogatásból kutatási infrastruktúrájukat fejleszthetik, új kutatókat alkalmazhatnak és lehetőségük van hazai és nemzetközi kutatási, vállalati együttműködéseik bővítésére.

penz2

A Stratégiai K+F műhelyek kiválósága és a Kutatási infrastruktúra megerősítése felhívás keretében olyan szervezetek nyertek támogatást, amelyek tudományos kutatásokon keresztül nemzetközileg jegyzett, magas színvonalú kutatási eredmények elérését, és fenntartható kiválósági központok létrehozását vállalták és hozzájárulnak a kutatási infrastruktúra versenyképességének erősítéséhez – hangsúlyozta az államtitkár.
A fejlesztések eredményeként több mint 1900 kutatót érintő kutatási infrastruktúra fejlesztés, 351 új publikáció jön létre, valamint 142 további kutatói munkahely létesül és 51 kutató szerez majd tudományos fokozatot.
Rákossy Balázs emlékeztetett, hogy az innováció és a kutatás-fejlesztés (K+F) kiemelten fontos a kormány számára, ezt tükrözi az is, hogy Magyarország 2020-ra a GDP-arányos K+F ráfordításokat 1,8 százalékra, 2030-ra pedig 3 százalékra növeli. Ennek megfelelően az új fejlesztési ciklusban, 2014 és 2020 között 1200 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztési forrásból – tette hozzá. (MTI)

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink