NGM: a kiskereskedelmi forgalom tartós növekedése várható

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 07. 25. 11:50

A kiskereskedelmi forgalom tartós és stabil növekedésére lehet számítani a jövőben is, részben a bérnövekedés hatására – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

kosar02

A KSH legfrissebb közlése szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,0, naptárhatástól megtisztítva 5,5 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz képest.
Az államtitkár kedvezőnek értékelte, hogy a tartós fogyasztási cikkek forgalma több mint 10 százalékkal nőtt, ami a bérek folyamatos emelkedésének is köszönhető. A tartós fogyasztási cikkek forgalmának emelkedése mintegy 3 éve tart – mondta az államtitkár.
Az NGM hétfőn az MTI-nek eljuttatott közleményében arról számolt be, hogy 47 hónapja tart az ágazat kiskereskedelmi forgalom töretlen növekedése Magyarországon.
Kiemelték: a kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás, amely a minimálbér erőteljes emelését és munkáltatói adócsökkentést is tartalmaz, a háztartások jövedelmének emelkedésén keresztül gyorsíthatja a fogyasztást, így érdemben hozzájárulhat a kiskereskedelmi forgalom bővüléséhez.
A magyar kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése éves alapon májusban az Európai Unió átlagának több mint kétszerese volt.
Magyarországon 2010 januárja óta a fogyasztás 19,4 százalékkal, 2014 elejétől pedig 16,4 százalékkal nőtt. A háztartások fogyasztásának további emelkedését a kormányzat intézkedései is támogatják. A hatéves bérmegállapodás az NGM várakozásai szerint a reálkeresetek emelkedésén keresztül serkenteni fogja a fogyasztást, és ezáltal a GDP további bővülését is – olvasható a tárca közleményében. (MTI)


Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink