NGM: jóhiszemű adózót nem bántunk

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 30. 11:25

Viszonylagos nyugalommal fogadta a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy visszavonták egy korábban engedélyezett pénztárgép forgalmazási engedélyét. Nem féltik az állami támogatást, azt ugyanis csak a teljesítés után kapná meg a forgalmazó. Megtudtuk, hogy összesen három céggel állapodott meg a kormány arról, hogy legfeljebb 100 ezer forintért adnak minimum tízezer kasszát. A minisztérium sajtóosztálya szerint a NAV minden körülményt mérlegel, jóhiszemű adózónak nem kell büntetéstől tartania.

penztargep-LSK

Felzúdulást okozott a pénztárgépcserére kötelezett vállalkozások körében, hogy az MKEH visszavonta a SAM4S NR 270 típusú kassza forgalmazási engedélyét. Ebből a típusból tízezret előjegyeztek úgy, hogy azokat 100 ezer forintért adják a kormánnyal kötött megállapodás fejében. A kereskedők most nem tudják, mi lesz az előleggel, illetve tartanak a NAV büntetésétől, hiszen az általuk leadott megrendelés most olyan kasszára vonatkozik, amely nem szerepel az engedélyezett típusok között. Kérdésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium azt válaszolta, hogy továbbra sem cél a büntetés, de a NAV kötelessége a jogszabályok betartatása. A helyszíni ellenőrzések során azonban minden körülményt értékelnek, így a jóhiszeműen eljáró adózót nem érheti joghátrány.

Az NGM sajtó főosztálya arról is tájékoztatott, hogy a pénztárgépengedéllyel rendelkező forgalmazók közül az Alt Cash Kft., az ECR-Trade Kft. és az LA Pénztárgép Kft. tulajdonosaival írtak alá megállapodást. A társaságok vállalták, hogy a pénztárgépgyártás elősegítésére kapott támogatás fejében 2013. november 30-ig tízezer pénztárgépet legfeljebb százezer forintért értékesítenek. (Tehát a határnapig legalább tízezer darab kedvezményes pénztárgép értékesítéséről kell szerződéssel, megrendeléssel rendelkezniük.) A megkötött szerződések egyikében sincs meghatározott pénztárgéptípus, így a visszavont engedély ellenére – bármelyik engedélyezett típus határidő előtti értékesítésével – még teljesíthetőek a szerződésben vállalt kötelezettségek – áll a minisztérium válaszában.

Bővebben: http://www.onlinekassza.hu/hirek/osszes-hir/683-ngm-johiszemu-adozot-nem-bantunk

Kapcsolódó cikkeink