NGM: három éve folyamatosan bővül a kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 03. 11:41

A kiskereskedelmi forgalom harminchat hónapja, három éve folyamatosan bővül, az elmúlt egy évben a januári gyengébb időszakot leszámítva minden hónapban 4-5 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

polc2

Marczinkó Zoltán szerint a kiskereskedelmi forgalom júniusi 5,7 százalékos növekedése mögött az húzódik meg, hogy többen dolgoznak az utóbbi időben, kisebb lett a személyi jövedelemadó-kulcs és magasabb a bruttó átlagbér. Az alacsony infláció a reálbérekben is megmutatkozik, több pénz marad az embereknél, többet szánnak költésre – tette hozzá.
A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölt júniusi kiskereskedelmi adataira reagálva a helyettes államtitkár kiemelte: az élelmiszer-, a nem élelmiszer és az üzemanyag-ágazatban egyaránt növekedés tapasztalható.
Kifejtette: az élelmiszereknél 3-4 százalék közötti, a nem élelmiszer kategóriában, ahová a csomagküldő szolgálatok is tartoznak, majdnem 10 százalék, az üzemanyag-forgalomban 3,6 százalék az emelkedés. Megjegyezte: az üzemanyag-forgalom volumennövekedése 10 százalékos árcsökkenés mellett valósult meg. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink