NGM: fenntartható a kisereskedelmi forgalom 5 százalék körüli bővülése

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 04. 11:55

Kiemelkedően jó évet zárt 2015-ben a magyar kiskereskedelem, több mint tíz éve nem volt példa hasonló növekedésre – mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára  az M1 csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait elemezve.

polc-

A KSH szerdán közölte, hogy a decemberi 5,0 százalékos növekedéssel együtt 2015-ben a kiskereskedelmi forgalom 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amikor 5,2 százalékos volt az éves forgalom bővülése. A naptárhatással korrigált adatok 4,5 százalékos decemberi és 5,6 százalékos egész éves növekedést mutatnak.

Lenner Áron Márk úgy értékelte, hogy a várakozásoknak megfelelően alakultak a decemberi kiskereskedelmi adatok, a növekedésben az élelmiszer és napi fogyasztási cikk forgalma jóval szerényebb mértékben emelkedett, mint a tartós fogyasztási cikkeké, ez jelzi, hogy a fogyasztói bizalom kifejezetten magas.

A szaktárca helyettes államtitkára kiemelte az online-kereskedelem bővülését, amely hónapról hónapra 20 százalékos növekedést tudott elérni.

A helyettes államtitkár szerint 2015-ben a rekord szintű foglalkoztatottság és a reálbér-növekedés segítette a kiskereskedelem növekedését.

Lenner Áron Márk elmondta: 2016-ban pozitívak a várakozások, a csökkentett személyi jövedelemadó és a kibővített családi adókedvezmények miatt továbbra is reálbér-növekedés várható, és szerinte az 5 százalék körüli kiskereskedelmi forgalombővülés fennmarad. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink