NGM: Európa szerte stagnál vagy csökken a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 27. 16:55

Az összességében kedvezőtlen kiskereskedelmi adat nem magyar jelenség, ez a tendencia Európa számos más országára és a régióra is jellemző – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a legfrissebb adatokat értékelve.

A KSH közlése szerint szeptemberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene 3,1 százalékkal csökkent tavaly szeptemberhez képest, az év első kilenc hónapjában pedig 1,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Az NGM kiemeli: bár az idén szeptemberben a teljes kiskereskedelmi forgalom 3,1 százalékkal mérséklődött, van számos bővülő alágazat is, mint például az iparcikkek, textíliák, illatszerek kereskedelme. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem továbbra is szárnyal – hangsúlyozza a tárca.

Szeptemberben a kiskereskedelmi termékforgalom éves szinten mért 3,1 százalékos visszaesését főként a bútor- és műszaki cikk eladások, valamint az élelmiszerek és az üzemanyag értékesítésének visszaesése eredményezte. A nem élelmiszer jellegű ágazatok forgalma jellemzően nőtt, a bútor- és műszaki cikk valamint a könyvek forgalmának csökkenését leszámítva.

Az Eurostat eddig rendelkezésre álló adatai alapján az Európai Unió (EU) 9 országában mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben. Az eurózónában 0,8 százalékos volt a visszaesés átlagos mértéke, míg az EU 27 átlagára vetítve 0,3 százalékos bővülés volt megfigyelhető.

A visegrádi országok közül egyik sem tudott volumenbővülést produkálni (a cseh adatot nem publikálták), Bulgária hazánkkal azonos ütemű mérséklődést mutatott, míg Szlovénia 4,5 százalékos visszaesést szenvedett el – hívja fel a figyelmet az NGM, hozzátéve, hogy viszonylag jó teljesítményt a balti államok és Luxemburg produkált. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink