NGM: az export húzta a bővülő ipari termelést

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 14. 14:00

Az ipari termelés augusztusban 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, az összes értékesítés pedig 2,5 százalékkal volt magasabb, mint 2010 augusztusában – emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki, augusztusi részletes adataira reagálva.

A szaktárca kitér arra is, hogy az export tekintetében a nyár utolsó hónapjában is folytatódott a kedvező folyamat: a (szezonálisan és munkanaphatással kiigazított) külföldi értékesítés 1,3 százalékkal növekedett a júliusi adatokhoz képest. Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 6,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Magyarország minden régiójában volumenbővülés volt tapasztalható.

Leszögezi: az augusztusban mért éves alapú 2,5 százalékos összes értékesítési bővülés az export eladások 8,6 százalékos növekedésének, illetve a hazai forgalom 4 százalékos visszaesésének eredőjeként alakult ki.

Éves alapon a munkanappal kiigazított exportértékesítés tekintetében 3,5 százalékos volumenbővülés volt tapasztalható. A kivitel jelentős emelkedésének hátterében a feldolgozóipar egynegyedét képviselő járműgyártás kiemelkedő, 20,7 százalékos forgalomnövekedése állt, azonban a számítógép, elektronikai, optikai termékgyártás tekintetében 5,7 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

Az NGM szól arról is, hogy a belföldi értékesítés éves alapú 4 százalékos visszaesése a feldolgozóipari forgalom 2,1 százalékos mérséklődésével függött össze. .

Az ipari termelés augusztusi 4,4 százalékos éves alapú növekedéséhez a feldolgozóipari termelés 3,9 százalékos, a bányászat 22,6 százalékos, illetve az energiaipar 1,3 százalékos volumenbővülése járult hozzá legnagyobb mértékben. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés azonban augusztusban 1,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, míg a munkanappal kiigazított adatok 0,4 százalékos visszaesést mutatnak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az NGM szerint kedvező folyamatokat vetíthet előre a következő hónapokra, hogy az összes új rendelés 12 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, amely trend alapvetően az exportrendelések 14,2 százalékos bővülésének volt köszönhető. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink