NGM: az étel- és italautomatát üzemeltető vállalkozásoknak július 1-ig kell beszereltetniük a felügyeleti egységet

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 03. 21. 11:10

Az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak július 1-ig kell beszereltetniük az úgynevezett automata felügyeleti egységet, amelynek segítségével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomon tudja követni az automaták forgalmát – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

A közlemény szerint az adóhivatal eddig mintegy 700 vállalkozásnak 23 600 üzembehelyezési kódot adott ki. Hétfőig már 4500 automatába be is szerelték a felügyeleti egységet, amely nemcsak a hivatalnak szolgáltat naprakész adatokat, hanem a vállalkozónak is. Az automata üzemeltetője az új, online rendszernek köszönhetőn a bevételek alakulása mellett arról is értesül azonnal, ha egy termékből már csak néhány darab van az automatában.
Felidézték, hogy a kormány a vállalkozásokat 120 ezer forinttal támogatja az automata felügyeleti egységek beszerzésekor.
Az automaták adóhivatali bekötése példaértékű az Európai Unióban, ugyanis a bevétel eltitkolása szinte minden uniós tagállamban gondot okoz, ezért a tárca szerint érthető a nagy nemzetközi érdeklődés a magyar innovatív megoldás iránt- olvasható az NGM közleményében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink