NGM: a növekvő reálbérek segítették a kiskereskedelmi forgalom bővülését

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 27. 11:45

Szeptember már sorozatban a 28. hónap volt, amikor nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene Magyarországon; a bővülés elsősorban a növekvő reálbéreknek és a stagnáló inflációnak köszönhető – mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

polc-

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett második becslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene éves összevetésben 5,1 százalékkal nőtt szeptemberben, az év első kilenc hónapjában pedig 5,9 százalékkal haladta meg a forgalom az előző év azonos időszakit a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.

Lenner Áron Márk az adatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy az online kereskedelem több mint 30 százalékkal bővült a tavalyihoz képest. Hozzátette: az olajárak több mint 10 százalékkal alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt, ennek köszönhetően az üzemanyagfogyasztás is bővült Magyarországon. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a szeptemberi az első olyan adat, ami már olyan bázishoz viszonyul, amikor az online pénztárgépek teljes létszámban működtek. Nem arról van tehát szó, hogy a pénztárgépek gazdaságfehérítő hatása miatt bővült a kiskereskedelem, hanem a növekedés mögött tényleges gazdaság- és fogyasztásnövekedés áll – hangsúlyozta.

Az online kereskedelem jelentős bővülése mögött Lenner Áron Márk szerint a megváltozott fogyasztói szokások állnak: felmérések szerint már a magyarok több mint fele az interneten tervez karácsonyra ajándékot vásárolni. Magyarországon mostanra a fogyasztók immár nemcsak kényelmesnek, de biztonságosnak is találják az online vásárlást – tette hozzá.

A KSH szintén csütörtökön tette közzé a beruházási adatokat: a harmadik negyedévben 3,4 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbi magas bázishoz képest, az idei első három negyedévében pedig 0,3 százalékkal mérséklődött a beruházási teljesítmény az egy évvel korábbihoz képest.

Ezzel kapcsolatban Lenner Áron Márk kiemelte: 2014-ben a beruházási volumen rekordévet zárt a 2007-2013-as uniós pénzügyi ciklus zárásának köszönhetően. Az új, 2014-2020-as ciklus programjainak nagy részét 2015 nyarán írta ki a kormány, így ezek beruházásnövelő hatása várhatóan jövőre lesz majd érezhető.

A helyettes államtitkár szerint ugyanakkor kedvező, hogy az első három negyedévben mindössze 0,3 százalékkal mérséklődött a beruházási volumen, vagyis az előző évhez képest nagyon közeli az idei adat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy a hazai kiskereskedelem forgalomnövekedése mind az uniós átlagot, mind pedig az eurózóna átlagát meghaladta. Az Európai Unióban szeptemberben 3,7 százalékkal, az eurózónában 2,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Hozzátették, hogy a forgalom folyamatos bővülésében fontos szerepet játszik a foglalkoztatottak számának rekordmértékű növekedése, a reálbérek emelkedése és a kormányzat devizahiteleseket mentő intézkedései is. A GDP alakulásában szintén visszatükröződik a kiskereskedelmi forgalom felívelő trendje, ugyanis 2015 második negyedévében a lakosság fogyasztási kiadásai kiugró ütemben, 3 százalékkal növekedtek, amire utoljára 2006 elején volt példa. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink