NGM: a kiskereskedelmi forgalom 38 hónapja folyamatosan növekszik

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 05. 11:25

A magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése 38 hónap óta folyamatosan tart, és érezhetően az európai uniós átlag fölött van – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusi kiskereskedelmi adataira reagálva.

bolt-polc

Kiemelte: a növekedés mögött a reálbérek érezhető emelkedése, a nulla közeli infláció, a kormányzati intézkedések hatása, a személyi jövedelemadó csökkentése, a családok támogatása, a sertéshús áfájának mérséklődése húzódik meg.
Lepsényi István elmondta, a kiskereskedelmi forgalmon belül elsősorban a nem élelmiszer, a tartós fogyasztási cikkek eladása növekedett 6,1 százalékkal, az élelmiszereké 2,8 százalékkal bővült, az üzemanyagforgalma 7,8 százalékkal emelkedett, ami annak tudható be, hogy az üzemanyagárak 11 százalékkal alacsonyabbak, mint az elmúlt évben.
Előrejelzések szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése egész évben jellemző lesz – jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy a konvergenciaprogramban meghatározott 3,9 százalék fölött lesz. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink