NGM: a fesztiválok sikere az állam számára is előnyös

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 20. 10:38

Az államnak is előnyös a magyarországi fesztiválok nemzetközi sikere, jó működésük a turizmus bevételein látszik. A kiemelt fesztiváloknak szánt állami támogatás idei mértékéről hamarosan döntés születik. Erről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára beszélt szerdán Budapesten.

sziget_2015

“A Sziget és a VOLT Fesztivál friss nemzetközi fesztiváldíjai visszaigazolják, hogy a rendezvények kínálata, minősége évről évre javul, ami hozzájárul a turizmus nemzetközi versenyképességéhez” – mondta sajtótájékoztatón Ruszinkó Ádám. Hozzátette, részletes hatástanulmány fognak készíteni arról, mennyire jó üzletet jelentenek a fesztiválok az államnak.

A helyettes államtitkár annak kapcsán beszélt erről, hogy a European Festival Awards múlt heti groningeni gáláján a VOLT Fesztivál a közepes méretű rendezvények versenyében lett a kontinens legjobbja, a Sziget pedig a legjobb programkínálat kategóriában győzött.

Ruszinkó Ádám kitért arra, hogy a több százezres látogató- és vendégéjszakát vonzó, illetve a szezon hosszabbításában is jelentős szerepet játszó rendezvényeket, a Szigetet, a VOLT-ot és a Balaton Soundot tavaly összesen 487,4 millió forintos állami forrással segítették.

“Ezek a fesztiválok valódi vonzerőt jelentenek, ami az odalátogató vendégek költési hajlandóságán is lemérhető: ez a VOLT esetében átlagosan napi 40 ezer forint felett volt, a Szigeten pedig megközelítette a 100 ezer forintot” – mondta Ruszinkó Ádám. Példaként említette, hogy Németország vonatkozásában fordulat következett be, egyre nagyobb a fiatalok aránya az idelátogató turisták között.
Gerendai Károly, a Sziget főszervezője arról beszélt, hogy az állam szerepe mindig nehéz kérdés egy vállalkozás esetében. “Egyik oldalról a piac működésének kell meghatározónak lenni, másrészt, főleg egy közepes méretű ország esetében nagyon meghatározó lehet, miként segíti az állam a rendezvények létét.

Kitért arra, hogy miközben a Szigetre bérletet vásárolók között tavaly 90 százalék volt a külföldiek aránya, a Sziget állami támogatása tavaly csak az 5 milliárd forintos összköltségvetés 1,3 százaléka volt. Igaz – tette hozzá – ez is fontos hozzájárulás számukra a fejlesztésekre és célokra – például a nemzetközi kommunikáció feladataira -, amelyeket piaci alapon nem lehetne megoldani.

“Az egyre bővülő nemzetközi fesztiválpiacon annak van esélye, aki megtalálja forrásokat a szolgáltatások fejlesztésére. Ezért is fontos, milyen a viszony az állammal. Mi a gázsik tekintetében nem igazán tudunk versenyezni a többi fesztivállal” – szögezte le Gerendai Károly, aki szerint számukra az említett 1,3 százalékos arány esetleges 5 százalékra emelése komoly tervezési biztonságot jelentene.
Lobenwein Norbert, a VOLT főszervezője megerősítette a Gerendai Károly által elmondottakat, mondván, a magyar fesztiválokat azért díjazzák külföldön, mert a szolgáltatások minősége terén tud pluszt nyújtani. “A Eurosonic-on szerzett rangos díj kedvező hatása a webes felületeinken olvasható visszajelzéseken máris tapasztalható, de segítő tényező az előadók ügynökeivel való tárgyalásokon is” – jegyezte meg.

Fülöp Zoltán, a VOLT másik alapítója-főszervezője szerint az általuk képviselt fesztiválmodell egyedülálló, a groningeni díj ennek is köszönhető.

Mint elhangzott, az idei Sziget, a soproni VOLT és a zamárdi Balaton Sound esetében is időarányosan jelentősen nőtt az elővételben eladott jegyek száma a tavalyi adatokhoz képest. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink