NGM: 547 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik a megyékhez

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 14. 11:12

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a megyéknek szánt 547 milliárd forint értékű fejlesztési forrásról döntenek hamarosan – közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára kedden az MTI-vel.

penz2

Elmondta: a döntés előkészítő bizottságok pénteken kezdik meg a bírálatot, és több mint 4590 pályázatról döntenek.
A TOP-ban összesen 547 milliárd keretösszegű, 15 pályázati felhívásra 18 megye 716 milliárd forintnyi támogatási igényt nyújtott be.
Rákossy Balázs ismertette, hogy a döntés előkészítő bizottságok javaslatai alapján márciusban hirdetik ki a támogatói döntéseket, a nyertesekkel áprilisban kötnek szerződéseket.
A nyertes pályázók, jellemzően települési önkormányzatok a szerződéskötést követően folyamatosan megkapják az előlegeket, ez alapján megkezdődik a projektek megvalósítása. A TOP elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, kiemelt cél a helyi gazdaság megerősítése, a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, a helyi foglalkoztatás bővítése, az újraiparosítás támogatása.
A tervezési folyamat decentralizált a 2014-20 fejlesztési időszakban, a 18 megye és 22 megyei jogú város a saját maguk által tervezett integrált területi programok (ITP) alapján juthatnak a mindenki számára előre meghatározott, allokált támogatási összeghez – mondta az államtitkár.
Kiemelte: a TOP hét évre rendelkezésre álló teljes keretösszege 1275 milliárd forint, amelyből több mint 1000 milliárd forintot, a keretösszeg 84 százalékát már meghirdette a kormány.
Hozzátette: 2017 március végéig a teljes forráskeret elérhető lesz a megyék és a megyei jogú városok számára pályázatokon keresztül.
A megyei konstrukciók keretében eddig 670,9 milliárd forint, míg a megyei jogú városok esetében 354,7 milliárd forint vált elérhetővé az egyes felhívásokban rögzített támogatásra jogosultak számára. Mindezt kiegészítette a korábban meghirdetett CLLD (Community-Led Local Development – közösségvezérelt helyi fejlesztés) eszköz által biztosított 45,64 milliárd forint fejlesztési forrás – ismertette az államtitkár.
A TOP keretében összesen 51 felhívás jelent már meg, ebből 18 nyitott, 33 már lezárult. A megyék részére 24 felhívás jelent már meg, ebből 7 nyitott, 17 zárult le, a megyei jogú városok részére pedig 26 meghirdetett felhívás közül 10 nyitott még és 16 zárult le. Ezt kiegészíti a CLLD keretében kiírt, nyitott felhívás.
A megyei szereplők részére eddig 85,5 milliárd forint, a megyei jogú városok részére 188,5 milliárd forint támogatást fizetett ki az NGM. Március végéig a megyék számára további 12, míg a megyei jogú városok számára további 8 felhívás lesz elérhető – tájékoztatott az államtitkár. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink