NGM: 43 hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 06. 11:44

Magyarországon folytatódott a kiskereskedelmi forgalom növekedése, 43 hónapja folyamatosan bővül a fogyasztás – mondta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal kiskereskedelmi adataira reagálva.

kosar02

A helyettes államtitkár szerint a kiskereskedelmi forgalom emelkedése mögött kormányzati intézkedések húzódnak meg.
Ezek között említette, hogy bővült a foglalkoztatás, 4,4 millióan dolgoznak Magyarországon, 4,3 százalék alá csökkent a munkanélküliség, a nettó bérkiáramlás pedig a bruttót meghaladó ütemben nőtt.
Az NGM helyettes államtitkára rámutatott arra, hogy januárban az élelmiszerek, és a nem élelmiszeripari termékek forgalmának vártnál nagyobb növekedése azt mutatja, van még erő a magyar háztartásokban.
Marczinkó Zoltán szólt arról, hogy tavaly a kiskereskedelmi statisztikába nem tartozó személygépjármű-értékesítés közelítette a 100 ezret, ezzel az elmúlt évek legjobb eredményét realizálta a személygépjármű kereskedelem. A 2016-ban kiadott lakásengedélyek száma 250 százalékkal meghaladta a 2015. évit, a belföldi vendégéjszakák száma 8,5 százalékkal nőtt.
A helyettes államtitkár elmondta: az idén a kereskedelem további növekedésére számítanak, 2017-ben emelkedik a minimálbér és a garantál bérminimum, aminek 2018-ra is lesz hatása. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink