NFM: az Imperial Tobacco ajánlata nem felel meg a feltételeknek

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 25. 11:42

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a Imperial Tobacco Magyarország Kft. dohánykiskereskedelmi-ellátási feladatok elvégzésére tett ajánlata nem felel meg a törvényi feltételeknek, alkalmatlan volt arra, hogy azt a nemzeti fejlesztési miniszter a koncessziós törvény alapján elfogadja.

dohanybolt

A szaktárca MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint az ajánlatot, mint érvénytelent és értelmezhetetlent, elfogadás nélkül kénytelenek visszaküldeni az ajánlattevőnek.

Az NFM azt követően közölte ezt, hogy az érintett cégek szerdán közös közleményükben azt írták: nyílt pályázat hiányában az Imperial Tobacco Magyarország Kft. a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. támogatásával ajánlatot nyújtott be a központi dohányellátó disztribúciós feladatainak elvégzésére. A három vállalat szerint a dohány-kiskereskedelmi ellátó tervezett formában történő felállítása szükségtelen és számos szempontból aggályos.

A fejlesztési minisztérium szerint az ajánlattevő ajánlata maga zárta ki azt, hogy az ajánlata valóban a törvény értelmében elfogadható ajánlatnak minősüljön.

Az ajánlattevő a vállalt koncessziós díj mértékét a törvénnyel ellentétes módon korlátozta, a törvény értelmében a koncessziós szerződés aláírásától kezdődő 5. évtől a központi költségvetésről szóló törvény határozza meg, mekkora legyen a koncessziós díj mértéke. Az ajánlattevő ezt csak akkor tartaná magára nézve kötelezőnek, ha ez az összeg nem nagyobb, mint a nettó nyereségének 45 százaléka. A törvény konkrét rendelkezésével ellentétes vállalást az NFM nem hagyhat jóvá – írja a szaktárca.

Az Nemzeti Fejlesztési Miniszter reagálása szerint az ajánlatnak feltűnő fogyatékosságai vannak, nincs benne semmilyen számítás, nem tartalmaz minimális üzleti tervet, illetve nem kézzel fogható kijelentéseket rögzít, továbbá nem tartalmaz semmilyen jogkövetkezményre vonatkozó vállalást arra az esetre, ha az ajánlattevő az amúgy is bizonytalan igérvényeit megszegné.

Az ajánlatból nem deríthető ki, hogy az ajánlattevő és annak tulajdonosa valóban átlátható szervezetnek minősül-e, ez pedig alapvető feltétele annak, hogy valaki a koncessziós törvény alapján ajánlatot tegyen – írja a szaktárca közleményében.

A minisztérium szerint értelmezhetetlen az ajánlattevő személye is. Az ajánlatot az Imperial Tobacco Magyarország Kft. adta, viszont a tevékenységet nem a törvény által előírt koncessziós társaság látná el, hanem azt kiszerveznék egy külföldi tulajdonú cégnek, a spanyol Logista elnevezésű társaságnak. A tevékenység teljes kiszervezésére azonban a törvény nem ad lehetőséget – szögezte le a NFM.

A fejlesztési minisztérium úgy látja, hogy az Imperial Tobacco Magyarország Kft. „állítólagos támogató” partnerei, így a Philip Morris Magyarország és a Japan Tobacco International sem vállaltak semmilyen, jogi szempontból értékelhető elköteleződést az ajánlattevő ajánlata mellett. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink