Nézőpontváltás a borpiacon
A bor iránti érdeklődés nem lankad, csak a szabadon elkölthető pénz összege csökken a fogyasztók zöménél. Az igényes fogyasztók jelentős része sem „nevet” vagy „árat” akar venni, hanem kedvező ár-érték arány mellett szeretne minőségi bort fogyasztani – állítják a borpiaci körképünkben megkérdezett szakemberek.
shutterstock_67400401.jpg
A fogyasztók (főleg a gasztronómiában), mondhatni, visszaléptek egy árlépcsőt, a kedvezőbb árfekvésű borokat választják, illetve a beszerzési csatornák közül is azokat preferálják, ahol kevesebb kiadással jutnak a kívánt borhoz – elemzi a hazai borpiac aktuális helyzetét Szlávik Ferenc, a Zwack Izabella Borkereskedés borüzletág-vezetője. – A fiatal célcsoportok bor felé fordítása a borfogyasztás jövőjének megteremtése. Az elmúlt időszakban emiatt hívtunk életre Zekk néven egy új borválogatást, amivel kifejezetten a fiatalok által kedvelt könnyű borokkal, az általuk kedvelt nyári szórakozóhelyeken promóciózunk az éjszakában. Ezzel szeretnénk egy új irányt nyitni a borfogyasztásban, megteremteni a „partibor” fogalmát, ráébreszteni az embereket, hogy a könnyű fehér-, rosé- vagy akár vörösborok nem csak ételhez párosítva fogyaszthatóak, hanem az „éjszaka motorja”-ként is működhetnek.
Az ár-érték arány
javítása akciókkal
A promóciókban értékesített borok részarányának növekedését emeli ki érvelésében Soltész Gábor, az Ostoros-Novaj Bor Zrt. elnök-igazgatója, ami együtt jár az árszínvonal csökkenésével. Az árérzékeny fogyasztó vásárlásait sokszor csak akciós termékekre korlátozza.
– Egyenletes, kiszámítható, megbízható minőségű termékeket szeretnénk nyújtani fogyasztóinknak – vallja. – Meggyőződésem, hogy a boraink java részének olyan vételnek kell lennie, amiért akár minden nap hajlandó fizetni a vevő.
Alapvető változást az előző évhez képest Diószegi Dezső, az In Vino Veritas Borkereskedés kereskedelmi vezetője nem érzékel, de a borpiacra szerinte is a válság jellemző továbbra is.
– A prémiumborok forgalma mélyrepülésben van – fogalmaz –, az olcsóbb kategóriájú borok forgalma enyhén nő. Továbbra is csak a kiváló ár-érték arányú borokra lehet támaszkodni, melyek eladását árakciókkal lehet tovább serkenteni. Ráadásul 2011-re rányomja bélyegét a 2010-es szüret is.
Kihívás, nem veszély
az újvilági bor
Frittmann János, a Frittmann Borászat társtulajdonosa a fogyasztási szokásokban egyértelműen érezhető változásokat emeli ki: nagyon sokan térnek át a könnyebben fogyasztható borokra! Az ismert borász ugyancsak potenciált lát a fiatalok célcsoportjában, már ha azokat nem a sznob rétegnek készített borokkal ismertetik meg, hanem a szőlő zamatait visszaadó borokkal. A magyar borok többségét nem tartja drágának, az újvilági borok szerinte csak akkor fognak gyorsan terjedni, ha tovább csökken a magyar szőlőterület.
Bodri István, a Bodri Pincészet társtulajdonosa is osztja e véleményt, ő sem tartja veszélyesnek az újvilági borok jelentette kihívást. A könnyű borok térhódítását érzékeli, de kiemeli: a fiatalok között egyre többen szeretik kóstolni is a bort.
– A hazai fizetőképes kereslet tükrében a magyar bor itthon drágának mondható – véli Diószegi Dezső. – Egyes borvidékek, illetve egyes borászatok túldimenzionálják magukat, aminek a borsos ár és a stagnáló vagy visszaeső forgalom az eredménye. Amint egy bor ára a helyére kerül, az máris eladhatóvá válik, feltéve, ha a minősége kifogástalan.
A külföldi borok terjedését a szakember nem veszélyként értékeli; kell, hogy legyen kitekintése, összehasonlítási alapja a hazai fogyasztónak, kell, hogy legyen versenytársa a magyar bornak! Ez hosszú távon a fejlődést segíti, hogy minél jobb borok születhessenek versenyképes áron.
Szlávik Ferenc állítja: a jó minőséget külföldi borok esetében is meg kell fizetni. Fontos, hogy a borainkat helyén kezeljük és „almát hasonlítsunk almához”. A külföldi borok, jól csengő származási helyükkel jellemzően az olcsóbb szegmensben és a kiskereskedelemben találtak maguknak piacot nagyobb volumenben, és ez a trend valószínűleg folytatódik, egyedül az üteme lehet kérdéses.
Csak a legolcsóbb, 199–299 forintos kategóriában látja a magyar borokat versenyképtelennek az import olasz termékekkel szemben Soltész Gábor. Ezt a kategóriát a magyar termékeknek fel kell adni – véli. Nagyobb probléma, hogy az importborok jelentős része a fogyasztót megtévesztve „magyar” termékként kerül értékesítésre.
A siker meghatározó elemeként kezeli Soltész Gábor a fogyasztó felé irányuló kommunikáció kérdését.
– Adott a történelmi helyzet – elemez –, az Egervin megszűnése után az Ostoros veheti át a vezető szerepet az Egri borvidéken. Ám nem elég a fogyasztó számára is érzékelhető módon javítani boraink minőségét, intenzívebb kapcsolatot is ki kell építenünk vele, hogy üzeneteink eljussanak hozzá.
Nem túl hatékony
a közösségi marketing
Ugyanakkor az elnök-igazgató szerint a kollektív marketing eszközeit még nem tudjuk hatékonyan használni: az utóbbi évek legjelentősebbnek nevezhető próbálkozása, a Magyar Bor Mindenkor kampány például nem érte el célját, nincs mérhető hatása. A célközönség különböző rétegeit más és más hívószavak motiválják. A könnyűség, üdeség, gyümölcsösség ma fontos érv a borok eladásakor.
A Magyar Bor Mindenkor kampányt Szlávik Ferenc szükségesnek értékeli, de nem elégségesnek ahhoz, hogy észlelhető változásokat generáljon a borpiacon. A teljes magyar borkínálatot, illetve a borfogyasztás ösztönzését kell népszerűsíteni a teljes magyar lakosság körében – ez nehéz feladat. Legalább a megszólítandók körét szűkíteni kellene némileg, feléjük így célzottabban lehetne kommunikálni. A mi célunk a magyar bor versenyhelyzetének javítása az áruházak polcain és az éttermek borlapjain.
Diószegi Dezső a kampány koncepcióját határozottabban kéri számon:
– Nagyon jó külföldi példákat lehet találni, nem kell messzire menni, pusztán az osztrák közösségi bormarketinget is elegendő lenne „lekoppintani”. Ehhez határozott elvi és anyagi támogatásra lenne szükség a kormány részéről, hogy végre egy hosszú távon működő, a borászatok általános megelégedését szolgáló stratégia születhessen. Egyelőre inkább káosz és széthúzás jellemző minden szinten.
A kereskedelmi vezető szerint egy új trend kialakulásához nem elég egy szerethető termék előállítása, a sikerhez szükség van a megfelelő, vásárlásra ösztönző ár kialakítására, a megfelelő jelenlétre a disztribúciós csatornákban, és természetesen a hírverésre.
Frittmann János sem látja maga körül a hatékony, országos szintű bormarketing jeleit, bár elismeri, egy egységes borstratégia elkészítése a túlzottan tagolt borágazatban hihetetlenül nagy feladat. Sarokkőként kezeli annak a célnak az elérését, hogy a fiatalok a borfogyasztást társasági életformájukhoz illőnek érezzék, ám ezt nem borászatok szintjén megoldható feladatnak tartja: úgy véli, saját számára a pince alapú bormarketing a legolcsóbb és a leghatékonyabb eszköz.
Óvatosan választanak
A borászatok és borforgalmazók többnyire olyan boros rendezvényeken jelennek meg részvevőként, amelyeken közvetlenül találkozhatnak fogyasztóikkal, a különféle fesztiválok dömpingjéből persze anyagi megfontolások alapján választva (a megkérdezett szakemberek konkrét választását lásd táblázatunkban). Frittmann János a döntés kisebb borászatok számára fontos motivációjaként említi meg a szabad „kapacitást” is.
Szlávik Ferenc legideálisabb rendezvénynek mindemellett azt tartja, amikor negyedévente ők maguk meghívnak 3-400 főt a partnereik és fogyasztóik közül, akiknek exkluzív keretek között, célzottan mutatnak be több bort, alkalmanként 6-8 borász portfóliójából.
Cégük legfontosabb promóciós eszközének Diószegi Dezső is a saját szervezésű eseményeket tartja. Kóstoltatásaik során minden vevőjük maga győződhet meg az italok minőségéről. Borszaküzleteikben rendszeresen szerveznek olyan bemutatókat, ahol az érdeklődők a leghitelesebb személytől, a borásztól kapnak útmutatót a borokról.
Megszólalóink megegyeznek abban, hogy a versenyeken szerzett érmek többnyire növelik a termék iránti fogyasztói érdeklődést, és többletforgalmat generálnak. Frittmann János úgy látja, a fajtaversenyek és a nemzetközi versenyek vannak legnagyobb hatással a fogyasztókra.
Szlávik Ferenc nézete szerint a reklámérték kihasználhatóságában nagy szerepet játszik a „plecsni” származási helye, illetve a kommunikálására fordított energia. Hozzáteszi, szerencsés lenne, ha a borversenyek tekintetében is születne valami országos szabályozás, mert egy átlagfogyasztó könnyen elveszhet az érmék tengerében.
Ipacs Tamás
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Még mindig lehet spórolni, de nem minden árrésstopos terméken
Bár a magyarországi árrésstopok hatása kezd érezhetővé válni a hazai…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >Fagyos tavasz, súlyos károk: összeomolhat a gyümölcstermés 2025-ben
Az áprilisi fagyok komoly pusztítást végeztek a magyar gyümölcstermesztésben: egyes…
Tovább olvasom >