Hollandia, az ízletes sajtok hazája

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 30. 14:05

A holland gasztronómia számos sajátossággal büszkélkedhet, bár elmondható, hogy hosszú ideig a francia konyha árnyékában nem igazán sikerült kibontakoznia. A hazai ízek mellett számos nemzet szakácsművészete is képviselteti magát az országban, a nagyobb városokban válogatni lehet a görög, mexikói, indiai, olasz és keleti éttermek között. A gyarmati múlt egyik öröksége a sok indonéz étterem, amelyek főként Hágában és Amszterdamban kínálnak egzotikus különlegességeket.

holland tejipar termékei, a sajt, a vaj, a sűrített tej és a csokoládé egytől egyig kiváló minőségűek. Hollandia évszázadok óta készít és exportál sajtot. Minden héten rendeznek sajtpiacot, a legismertebbek Gouda, Edam és Alkmaar városokban találhatók. Itt olyan sajtfajtákat is beszerezhetünk, mint a Mariolles, Gouda, Edami, Maasadami, Leerdami vagy az Amszterdami.

Kevés fűszer, sok szaft

A hagyományos holland ételek többségükben laktatóak és sok fehérjét tartalmaznak. Az ország nagy halászmúltra tekint vissza, ezért nem csoda, hogy tengeri eledelek tömkelege közül válogathatunk, mint például a nyers és pácolt hering, az angolna vagy éppen a kagyló, de a marhahús és a csirke is alapélelmiszernek számít. Első számú köretük a krumpli, de főtt zöldségfélék is gyakran helyet kapnak a tányérokon. Nem annyira különleges ételük a patat, azaz hasábburgonya, amelyet többnyire majonézzel fogyasztanak, izgalmasabbá patatje oorlog formájában válik, ekkor a sült krumplira majonézt, ketchupot és saté-szószt öntenek, majd meghintik nyers hagymával.

A hollandok erős fűszereket nem használnak, helyette szeretnek mindent jó szaftosan enni.

Az itt élő emberek tradicionálisan édesszájúak, előszeretettel fogyasztanak fánkot, palacsintát, a holland gyártók minőségi csokoládé- és marcipánkülönlegességek terén is említésre méltó érdemekkel rendelkeznek. Ha arrafelé járunk, érdemes kipróbálni a vla nevű desszertet, amely egy sűrű, édes puding, amelyet nagyrészt tejből készítenek, íze a vaníliától kezdve a csokoládén át az eperig bármilyen lehet. De a poffertjest se hagyjuk ki! Ezek az ínyencségek leginkább kis palacsintákra hasonlítanak, melegen, sok porcukorral tálalják őket.

Hotspottól a satéig

A hollandok a napot kávéval vagy teával kezdik, reggelire többnyire szendvicset készítenek, de a különféle sós péksütemények is népszerűek, amelyeket sajttal és sonkával egészítenek ki. Édesszájú természetük már a legelső étkezésnél megmutatkozik, számos háztartásban divatos a vajas kenyeret csokoládéöntettel fogyasztani.

Ebédre szívesen esznek leveseket, amelyek között különféle krémlevesek és pürék is megtalálhatóak, gyakran kerül az asztalra borsó és a vörös spanyolbab leves is.

Főételek közül természetesen a halból készített finomságok élveznek prioritást, amelyeket rendkívül változatosan dolgoznak fel a konyhában. Különlegességként meg kell említeni a hollandok nemzeti eledelének tartott „hotspot” nevű ételt, amely csíkokra vágott marhahúsból készül sütőben párolva, illetve a bitterballent, azaz a holland fasírtot, amelyet előszeretettel falatoznak akár sör, akár gin mellé. Ha ezen a tájékon krokettet rendelünk, nem feltétlenül azt kapjuk, amit itthon, náluk ugyanis hússal és sajttal töltött gombócot fed ez az elnevezés. Az indonéz konyha remekei közül a rizses tál vált alapvető étekké, illetve a saté, amely grillezett kebab különböző húsokkal, ízletes földimogyorószószban.

Italok közül a kávé és tea mellett a sör a legkedveltebb. Híres sörük az Amstel, a Grolsch és a Heineken. A sörfőzéshez hasonlóan gazdag hagyományai vannak Hollandiában a pálinkafőzésnek is. Aki hamisítatlan gabonapálinkára vágyik, mindenképp kóstolja meg az ország jellegzetes italát, a korenwíjnt. A holland gin, a Jenever szintén tradicionális alkoholnak számít, aperitifként vagy sörrel keverve is fogyasztják.

Budai Klára

Kapcsolódó cikkeink