Hollandia, az ízletes sajtok hazája
A holland gasztronómia számos sajátossággal büszkélkedhet, bár elmondható, hogy hosszú ideig a francia konyha árnyékában nem igazán sikerült kibontakoznia. A hazai ízek mellett számos nemzet szakácsművészete is képviselteti magát az országban, a nagyobb városokban válogatni lehet a görög, mexikói, indiai, olasz és keleti éttermek között. A gyarmati múlt egyik öröksége a sok indonéz étterem, amelyek főként Hágában és Amszterdamban kínálnak egzotikus különlegességeket.
A holland tejipar termékei, a sajt, a vaj, a sűrített tej és a csokoládé egytől egyig kiváló minőségűek. Hollandia évszázadok óta készít és exportál sajtot. Minden héten rendeznek sajtpiacot, a legismertebbek Gouda, Edam és Alkmaar városokban találhatók. Itt olyan sajtfajtákat is beszerezhetünk, mint a Mariolles, Gouda, Edami, Maasadami, Leerdami vagy az Amszterdami.
Kevés fűszer, sok szaft
A hagyományos holland ételek többségükben laktatóak és sok fehérjét tartalmaznak. Az ország nagy halászmúltra tekint vissza, ezért nem csoda, hogy tengeri eledelek tömkelege közül válogathatunk, mint például a nyers és pácolt hering, az angolna vagy éppen a kagyló, de a marhahús és a csirke is alapélelmiszernek számít. Első számú köretük a krumpli, de főtt zöldségfélék is gyakran helyet kapnak a tányérokon. Nem annyira különleges ételük a patat, azaz hasábburgonya, amelyet többnyire majonézzel fogyasztanak, izgalmasabbá patatje oorlog formájában válik, ekkor a sült krumplira majonézt, ketchupot és saté-szószt öntenek, majd meghintik nyers hagymával.
A hollandok erős fűszereket nem használnak, helyette szeretnek mindent jó szaftosan enni.
Az itt élő emberek tradicionálisan édesszájúak, előszeretettel fogyasztanak fánkot, palacsintát, a holland gyártók minőségi csokoládé- és marcipánkülönlegességek terén is említésre méltó érdemekkel rendelkeznek. Ha arrafelé járunk, érdemes kipróbálni a vla nevű desszertet, amely egy sűrű, édes puding, amelyet nagyrészt tejből készítenek, íze a vaníliától kezdve a csokoládén át az eperig bármilyen lehet. De a poffertjest se hagyjuk ki! Ezek az ínyencségek leginkább kis palacsintákra hasonlítanak, melegen, sok porcukorral tálalják őket.
Hotspottól a satéig
A hollandok a napot kávéval vagy teával kezdik, reggelire többnyire szendvicset készítenek, de a különféle sós péksütemények is népszerűek, amelyeket sajttal és sonkával egészítenek ki. Édesszájú természetük már a legelső étkezésnél megmutatkozik, számos háztartásban divatos a vajas kenyeret csokoládéöntettel fogyasztani.
Ebédre szívesen esznek leveseket, amelyek között különféle krémlevesek és pürék is megtalálhatóak, gyakran kerül az asztalra borsó és a vörös spanyolbab leves is.
Főételek közül természetesen a halból készített finomságok élveznek prioritást, amelyeket rendkívül változatosan dolgoznak fel a konyhában. Különlegességként meg kell említeni a hollandok nemzeti eledelének tartott „hotspot” nevű ételt, amely csíkokra vágott marhahúsból készül sütőben párolva, illetve a bitterballent, azaz a holland fasírtot, amelyet előszeretettel falatoznak akár sör, akár gin mellé. Ha ezen a tájékon krokettet rendelünk, nem feltétlenül azt kapjuk, amit itthon, náluk ugyanis hússal és sajttal töltött gombócot fed ez az elnevezés. Az indonéz konyha remekei közül a rizses tál vált alapvető étekké, illetve a saté, amely grillezett kebab különböző húsokkal, ízletes földimogyorószószban.
Italok közül a kávé és tea mellett a sör a legkedveltebb. Híres sörük az Amstel, a Grolsch és a Heineken. A sörfőzéshez hasonlóan gazdag hagyományai vannak Hollandiában a pálinkafőzésnek is. Aki hamisítatlan gabonapálinkára vágyik, mindenképp kóstolja meg az ország jellegzetes italát, a korenwíjnt. A holland gin, a Jenever szintén tradicionális alkoholnak számít, aperitifként vagy sörrel keverve is fogyasztják.
Budai Klára
Kapcsolódó cikkeink
Klasszikus holland márkák eladására készül az Unilever
Az Unilever olyan klasszikus holland márkák eladását fontolgatja, mint az…
Tovább olvasom >Lánchíd Klub októberi exkluzív: Magas vásárlóerő mellett is vannak kihívások: a belga piac, közelről
Szautner Péter, a FrieslandCampina nemzetközi vezérigazgatója a Lánchíd Klub októberi találkozóján a…
Tovább olvasom >Csökken a sörfogyasztás Németországban és Európában
A német sörkultúra világszerte ismert, ám az idei labdarúgó-Európa-bajnokság alatt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kánya Kata: mindenki felelős a saját életéért!
Kánya Kata nem kér a titulusokból, abban hisz, hogy mindenkit…
Tovább olvasom >Új távlatokat nyit a rovarfehérje-iparban az Agroloop és a FreezeM együttműködése
Az Agroloop takarmánycélú lárvatenyésztési és takarmányalapanyag-előállítási tevékenysége egy teljesen új…
Tovább olvasom >Felelős e-kereskedelmet várnak el a lengyel vásárlók
A lengyel vásárlók egyre inkább elvárják az online boltoktól a…
Tovább olvasom >