Népszerűek a kínai ételmúzeumok

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 17. 10:20

Rendkívüli népszerűségnek örvendenek Kínában az ételmúzeumok, amelyek a kulináris élvezetek mellett történelmi leckét is kínálnak a látogatóknak.
etelmuzeumMadárfészekleves, egészben főtt medvetalp, buddhista vegetáriánus ételek – az ételmúzeumokban igazi különlegességnek számító vagy történelmi jellegű ételek sorával találkozhat a látogató. Az ilyen múzeumokból a hatalmas érdeklődés miatt egyre több van az országban, így a közép-kínai Csengtuban és Kajfengben vagy a kelet-kínai Hangcsouban.

A hangcsoui nyújtja a legnagyobb volumenű kiállítást: a tárlaton az elmúlt ezer év konyhaművészetének alakulását követhetik a látogatók, egyes történelmi periódusoknak, mint például a Csing- vagy a Szung-dinasztiák korának kiemelt jelentőséget szentelve.

Az ételek mindegyikét külön tányéron “szolgálják fel” a kiállítási termekben, azok ugyanakkor nem ehetők, az eredeti receptek alapján elkészített fogások műanyagból mintázott változatai. Az ételek mellett részletes leírás és történelmi háttér is olvasható a mellettük elhelyezett tájékoztatókon.

A hangcsoui tárlat különlegessége a Csing-dinasztia korabeli költő, Jüan Mej által összeállított eredeti szakácskönyv, valamint annak alapján egy korabeli fejedelmi lakoma imitálása.

A látványtól akaratlanul is megéhező látogatók a múzeummal egybekötött étteremben a kiállított ételek szinte mindegyikét kipróbálhatják, annak menüjén több száz fogás található. A múzeum emellett főzőtanfolyamokat, családi foglalkozásokat is kínál, hétvégente pedig élelmiszervásárral is bővíti kínálatát. (Szerencsi Ágnes, MTI)

Kapcsolódó cikkeink