Népszerű a mókushús Londonban
Új gasztronómiai trend jelent meg Londonban – írja a The Telegraph nyomán az origo. Egyes éttermek ugyanis arra tesznek kísérletet, hogy egzotikus vagy különleges ínyencségnek számító fogások helyett, a mókushúsból készült ételeket tegyék a mindennapi vendéglátás részévé.
Sok kertes házban bukkannak fel az udvaron a többnyire nemkívánatos vendégek, a szürke mókusok. London egyes kerületeiben populációjuk nagyot nőtt az elmúlt években, köszönhetően annak, hogy alig akad természetes ellenségük. A fajt sokan invazívnak tartják, azaz olyannak, amely terjeszkedését más élőlények, főként a vörös mókusok kárára folytatja.
Ebbe a helyzetbe sajátos módon avatkoznak bele azok a londoni séfek, akik éttermeik alapanyagai közé a közelmúltban beemelték a mókushúst is. Egyes vendéglátóhelyeken lehet kapni mókushússal töltött palacsintát, vagy épp abból készült, lassú tűzön főzött ragut.
Ám még a londoni éttermeket is megelőzte The Forest Side nevű, Michelin-csillagos vendéglátóhely, ahol 2016 óta van mókushús az étlapon.
A megkérdezett éttermek vezető séfjei egyöntetűen azt mondják: vendégeik kifejezetten érdeklődnek a mókusból készült fogások iránt. Különösen azok, akiknek fontos, hogy a hús, amit fogyasztanak, ne kényszertartásban levágott állatból származzon.
Ha ilyen húst választanak – márpedig a vadon élő, fogyasztás céljából elejtett mókusok esete ilyen –, azzal karbonlábnyomukat is csökkenthetik.
A nagyüzemi állattartás – a bolygó lakóinak ellátása hússal, tejjel, illetve igavonó erővel – ugyanis az egyik leginkább környezetterhelő tevékenység.
Az említett Native étterem séfje, Ivan Tisdall-Downes, azt is hozzáteszi:
a mókus az egyik leginkább fenntartható módon fogyasztható proteinforrás.
Húsa fehérebb, mint a nyúlé, íze pedig ragu formájában inkább a nyúlhúsra emlékeztet, illetve az étterem egyes vendégeinek a csirkehúst juttatta eszébe.
A séf azt is elmondta: szerinte egyre nagyobb környezeti terhelést jelent a világ élelmezése. Sokan nem is hallanak a vadhúsokról, mint élelmezési lehetőségről, ami viszont sok helyen elérhető alternatívát jelenthet.
Az 5 millió, gyorsan szaporodó szürkemókussal szemben mintegy 150 ezerre tehető az angliai vörös mókusok száma. A szürke fajta fogyasztásával a populációban nemhogy károkat nem okoznak, hanem segít megtartani a két mókusfajta természetes egyensúlyát.
Az éttermek beszállítói szintén arról számolnak be, hogy a mókushús mind népszerűbb a fogyasztók körében.
Robert Gooch, a Wild Meat nevű vállalat ügyvezető-tulajdonosa szerint a mókus népszerűsége nagyot nőtt az elmúlt öt évben.
Értékesítése már a harmadik legfontosabb a vállalat számára, közvetlenül a szarvas- és a fácánhús után.
Egy fogyasztási célú mókust kevesebb mint 5 fontért lehet rendelni a vállalat weboldalán, az állat legértékesebb húsa a lábán van. A cégvezető megerősítette azt is, úgy tapasztalják, a vadhús, így a mókus népszerűségének növekedése is annak köszönhető, hogy sok vásárló nem akar vágóhídra szánt, nagyüzemi tartásból származó húst fogyasztani. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >