Nemzetközi sommelier vizsga

Szerző: Trademagazin Dátum: 2018. 04. 06. 10:40

A Nemzetközi Sommelier Szövetség (ASI) ebben az évben is meghirdette a nemzetközi sommelier vizsgát, amelyet ebben az évben már másodszor rendezhettünk meg Magyarországon.

sdr

dav

Ezen a megmérettetésen az ASI rendes jogú tagjai által benevezett sommelier-ek vehetnek részt. A vizsga az előző évhez hasonlóan, minden ASI tagország részére ugyanazon a napon, azaz 2018. február 26. napján volt.
A vizsga bonyolítása pontos szabályok alapján történik, amelyeket az ASI oktatási központjából küldenek meg minden résztvevő nemzeti egyesület számára. A szigorú előírások betartása és betartatása minden országban az egyesületi elnökök kötelessége.
Alapvetően két szabályzat szerint kellett a vizsgát bonyolítani. Az egyik a rendezőknek írja elő teljes részletességgel (helyszín, berendezés, felszerelés, tematika, vizsga sorrendje, határidők, kommunikáció stb.) a verseny menetét, míg a másik a versenyzőkre vonatkozó előírásokat tartalmazza.
A vizsga elméleti és gyakorlati feladatokból állt, helyszín a Continental Hotel Budapest volt. A négy elméleti anyagot (közte a nyolcvan kérdéses tesztet) írásban, a két gyakorlati feladatot szóban kellett teljesíteni. A vizsgát idegen nyelven kellett teljesíteni, választható az angol, francia vagy a spanyol nyelv. A jelölt saját anyanyelvén nem tehet vizsgát!
teljes vizsgaanyagot a megadott határidőre az ASI oktatási központjába, Olaszországba kellett küldeni. A nagyszámú vizsgázók ellenére a végeredményt már ma ismertették a nemzeti elnökökkel. Ebben az évben sok jelölt indult a sikeres vizsga reményében, összesen 75 sommelier és ebből 57-en sikeresen végeztek. Magyarországról hárman indultak neki a feladatnak és minden várakozást felülmúlóan teljesítették a követelményeket!
Nagy örömmel adhatom hírül, hogy mindhárman ASI Sommelier Diplomát kapnak, ketten Arany Diplomát egyikük pedig Ezüst Diplomát ért el!
Arany Diplomások: Horváth Máté (Mák Bistro) és Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl)
Ezüst Diplomás: Rácz Imre (Mák Bistro)
Mindhárman a Magyar Sommelier Club tagjai.
Így már Angerman Lászlóval, aki az Onix étterem head sommelier-je és szintén az MSC tagja, négyen vannak, akik ASI Nemzetközi Sommelier Diplomával rendelkeznek! A diploma, valamint a vele járó névre szóló, fényképes plasztik kártya és a kitűző átadása 2018. június hónapjában lesz a Continental Hotel Budapest különtermében!

Kapcsolódó cikkeink