Nemzetközi hurkafesztivált rendeznek Tápiószentmártonban
A falusi disznótor hangulatát idézi fel szombaton Tápiószentmártonban a kilencedik nemzetközi hurkatöltő fesztivál – mondta el a Pest megyei település polgármestere az MTI-nek.
A nagy megméretésbe 50 csapat nevezett be, közöttük most első alkalommal bolgár és csángó versenyzők, akik a hazai, a szlovák és délvidéki vetélytársakkal küzdenek meg a díjakért.
Minden csapat öt kiló sertéshúst, három kiló rizst és 20 méter hosszú sertésbelet kap az induláshoz. Az alapanyagokat aztán ki-ki saját fűszereivel, saját ízlésének megfelelően megdolgozva abálhat, süthet ki hurkát.
A véresek és májasok mellett a különlegességek kategóriájában gombás, tarhonyás, bazsalikomos, mazsolás, kapormagos hurkák is készülnek, a csángó csapat tagjai pedig Tóth János polgármester szerint elmondták: borsikafűvel ízesített hurkával pályáznak az elsőségre. A zsűri az íz, az illat és a tálalás módja alapján dönti el, melyik „disznóság” lesz a legkiválóbb.
A hurkatöltés része a háromnapos Márton-napi ünnepségsorozatnak, amely pénteken a Tápió-Expo megnyitásával veszi kezdetét – mondta el Turi Istvánné szervező. E rendezvényen a környékbeli húsz település termékei mutatkoznak be, cukrászok, borászok, állítják fel standjaikat.
A kulturális program keretében helytörténeti kiállítás nyílik, néptáncosok lépnek fel, megrendezik a fiatalok-öregek találkozóját és lesz örömzene. Fellép egyebek között a Csík Zenekar és a helyi Borvirág együttes, emellett kirakodóvásár is színesíti a programot, amely vasárnap az újbor ünneplésével zárul. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Véget ért a II. Ifjúsági PET Kupa
2025. július 20. és 25. között második alkalommal szervezte meg…
Tovább olvasom >A nagyszámú érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítja nevezési határidejét a Green Pledge!
Meghosszabbított nevezési határidővel, egészen augusztus 11-e, hétfőig várja a pályázatokat…
Tovább olvasom >Online is elérhetők a Beauty Expo előadásai
A május 23–24-én megrendezett 4. Rossmann x Krémmánia Beauty Expo…
Tovább olvasom >