Nemzetközi díjra jelölik a TokajKalauzt
Január végén értesítették világszerte a gasztronómiai kiadványok szerzőit, akik a rangos Gourmand Awardson a Best in the world szintig jutottak. A többfordulós könyvszemlén egy hazai könyv, a Ripka Gergely által írt, TokajGuide ‘European wine’ kategóriában a legjobb 4 közé került, ami magyar könyvnek korábban még nem sikerült.
A Gourmand Awards for Drink Culture a világ egyik legnagyobb gasztronómiai és italkönyves seregszemléje, összesen nem kevesebb, mint 175 ország kiadványainak részvételével, a Gourmand Internationl szervezésében.
– Felemelő érzés már önmagában Tokajt és Magyarországot látni ezen a shortlisten. Franciaország boros könyveinek külön kategóriája van ezen a versenyen, Magyarországot meg a legtöbb boros tankönyvben, webshopban és más hasonló platformokon általában a ‘világ többi része’ kategóriában említik; én is igyekszem mindent megtenni azért, hogy hazánkat számon tartsák ma is a bortérképen.” – mondja a szerző, akinek TokajKalauza a tavalyi Spring Harvest listán tűnt fel először a könyvszemle weboldalán. A Best in world kategória védjegyét, matricáját már használhatják a kategória döntősei, végső győztest pedig júniusban hirdetnek, Párizsban. (A teljes lista, számos izgalmas kategóriában itt böngészhető: www.cookbookfair.com.)
Független iránytű a Tokaji borvidékről
A TokajGuide/TokajKalauz 2014 óta eddig 3 kiadással került nyomtatásba, legutóbb 2019-ben. A két évente frissülő, szabad és független, kétnyelvű kiadvány napjaink legátfogóbb, legnaprakészebb kalauza a történelmi Tokaji borvidék értékeiről, benne 150 meghatározó borászaton túl a legjobb éttermek, ajánlott szálláshelyek, sokrétű rendezvénytippek, a legszebb kirándulóhelyek, várak és más történelmileg vagy táji szempontból fontos látnivalók, de katalogizált borértékelések és évjáratleírások is vezetik a borturistát. A könyv mára nemzetközi viszonylatban mérve is fontos referenciává vált a borkedvelők számára és a Hegyaljára látogatóknak a borvidéken való eligazodásban. Világszerte számos országból rendelik és követik a szerzői forrásból, illetve a Scolar Kiadó gondozásában készülő kalauzt, melynek friss kiadása idén áprilisban kerül bemutatásra.
Kapcsolódó cikkeink
Best European Wine Book elismerést kapott a TokajGuide
November 29-én Párizsban adták át a világ legnagyobb gasztronómiai könyvszemléjének,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Luxus a tányéron: a világ legdrágább Michelin-csillagos éttermei 2024-ben
A Chef’s Pencil közzétette 2024 legdrágább Michelin-csillagos éttermeinek listáját, amely…
Tovább olvasom >Variációk egy témára: piknikasztal – A nap képe
Az első három hordozó is, kínáló is, a másik háron…
Tovább olvasom >oNoir – A nap videója
Így csinálják (és így reklámozzák) a kanadaiak… Kevés olyan éttermi…
Tovább olvasom >